Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Conflicte dels perdigons al voltant del camp de tir

Imprimeix PDF

El Periòdic d'Andorra 29/05/2008

Jordana encarrega un estudi per retirar el plom de la Rabassa

1. • Una empresa francesa establirà el protocol de neteja del bosc de la Rabassa
2. • El ministre insta els tiradors a fer servir balins biodegradables a partir d'ara

AINA MAURI I LISA
SANT JULIÀ DE LÒRIAEl Ministeri de Medi Ambient ha encarregat un estudi a una empresa francesa per veure quina és la millor manera de procedir a la retirada del plom del bosc de la Rabassa. L'empresa semipública del país veí haurà de fer un diagnòstic de la situació i un protocol de recollida els perdigons. Una altra de les feines encomanades és que busquin quines mesures s'han d'aplicar al camp de tir per evitar que, en futures tirades, el plom es dispersi per el bosc.
El ministre de Medi Ambient, Xavier Jordana, va explicar que aquest estudi s'ha encarregat després de rebre les fotografies recents de l'estat del bosc, fotografies que els va facilitar el president d'Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea. En constatar que el conflicte encetat a l'estiu amb el campionat de tir al colom encara no havia estat resolt per part del Comú, el ministeri ha emprès aquestes accions. Jordana va indicar que en cap cas es tracta d'anar contra el Comú lauredià, en tant que les accions que s'estan realitzant ara per ara són conjuntes amb la corporació. Sigui com sigui, la demanda dels ecologistes anava més enllà del conflicte del campionat de tir al colom, ja que van denunciar que el plom acumulat no corresponia només a aquest esdeveniment sinó que podia ser de feia anys, ja que estava en descomposició.

ALTERNATIVES
Conscient del grau de contaminació que suposa el plom en el subsòl, sobretot després de les pluges que han caigut en els darrers dies, que afavoreixen la filtració de la toxicitat en les capes més superficials del sòl, Jordana no descarta una alternativa als balins de plom. "Hi ha perdigons que en lloc d'estar fets amb plom, són biodegradables, i crec que és una bona opció per evitar la contaminació", va exposar el ministre. Val a dir que aquests balins encareixen el 25% el cartutx de perdigons, però que molts col.lectius europeus recomanen l'ús d'aquests pel menor impacte que suposen en el medi ambient.

PAS A PAS
El titular de Medi Ambient va explicar que la prioritat pel ministeri és la retirada dels perdigons de plom, i que per aquest motiu resten a l'espera de les recomanacions de l'empresa francesa per procedir a la neteja. "Primer hem de veure com es poden retirar els perdigons, i després ja farem els estudis que toquin", va comentar Jordana, referint-se al plom que es pot haver filtrat al subsòl.
Els Amics de la Rabassa i ADN ja fa mesos que reclamen la retirada immediata dels perdigons, sense més resposta que una promesa de neteja que, segons ells mateixos i les fotografies que ho corroboren, no es va portar a terme, si més no, amb la deguda cura.

[ TORNA ]
Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal