Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els Amics de la Rabassa denuncien que el Tobotronc es troba en una zona de risc

Imprimeix PDF

Premsa 13/11/2008

Bon DiaDenuncien que el Tobotronc es troba en una zona de risc
Sant Julià de Lòria // Societat
Escrit per Marta Fernández    

Amics de la Rabassa va denunciar aquest dijous que part del recorregut del Tobotronc està en una zona declarada com de risc mitjà per perill d’allaus i caigudes de rocs. Aquest fet suposa, tal com va explicar Josep Maria Goicoechea, portaveu de la plataforma, que s’hagin de prendre una sèrie de mesures preventives. D’aquesta manera, van reiterar que els tècnics que van examinar el projecte del Tobotronc van assenyalar que seria  “summament recomanable” que es fes un estudi complementari d’aquest risc, i van afegir que no els consta que s’hagi fet i tampoc que s’hagin pres les mesures necessàries per evitar-lo.
En aquest sentit, Goicoechea va manifestar que la normativa especifica clarament que s’han de fer una sèrie d’estudis “per disminuir o eliminar aquests riscos”. Des de l’entitat han fet un complement a la denúncia contra el projecte presentada inicialment incloent-hi aquest aspecte. Aquest complement va ser presentat divendres de la setmana passada.
Des d’Amics de la Rabassa van reiterar la sorpresa que els ha suposat que “el supervisor” és a dir, el Govern, no hagi vetllat perquè es prenguin les mesures escaients o que, si més no, no s’hagin demanat els informes complementaris d’aquest risc abans de tirar endavant la instal·lació.
La presidenta d’ADN, Anna Riberaygua, va insistir en el fet que el que seria molt positiu per a Sant Julià seria la declaració de la Rabassa com a espai protegit, i va reiterar que hi ha altres alternatives per atreure el turisme i alhora preservar la natura. Concretament, va exposar  que la Rabassa és una zona “única al món” i que caldria explotar aquesta especificitat.

 

 

 

Diari Més Andorra


Denuncien que el Tobotronc creua zones de perillositat mitjana de caiguda de blocs

 


ADN (Associació per a la Defensa de la Natura) i Amics de la Rabassa denuncien que el Tobotronc creua zones amb perill.


ADN i Amics de la Rabassa presenten un escrit a la Batllia demanant que s’aturi Naturlàndia «Des del principi hem anat buscant els peròs al projecte », va començar explicant el portaveu d’Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, però el que denunciaven divendres davant la Batllia «és extremadament greu: el Tobotronc travessa una zona de perillositat mitjana per caiguda de blocs rocosos i una d’allaus ». Això ho determina un informe de l’Àrea de Transport i Energia del Ministeri d’Economia i Agricultura, que, a més, considera «summament recomanable » que el projecte del parc es completi amb un estudi tècnic de detall del risc de despreniments, un estudi del qual els grups ecologistes no tenen constància que existeixi, segons van manifestar ahir. Els representants de les dues entitats, a més, van assegurar que aquest estudi és obligatori per a les zones de perillositat mitjana, i es van mostrar sorpresos que «els supervisors no hagin fet la seva feina». Això, segons va apuntar Goicochea, «reforça els nostres arguments per dir que s’ha fet de qualsevol manera».

 

 

Diari d'Andorra

AVISEN QUE PASSA PER UNA ZONA DE RISC GEOLÒGIC I D'ALLAUS

Els ecologistes denuncien que falten estudis del Tobotronc ADN i Amics de la Rabassa demanen l'aturada cautelar del giny mecànic

GABRIEL PÉREZ
Andorra la Vella


ADN i Amics de la Rabassa van denunciar ahir que el trajecte del Tobotronc passa per una zona de "risc geològic mitja" per caiguda de rocs i de "risc d'allaus" i que, tot i això, en cap moment no s/han portat a terme els estudis previs a la construcció del giny als quals obliga la normativa en aquests casos. Les dues entitats; que sempre s'han mostrat contraries al projecte global de Naturlandia, van confirmar la presentació d'un escrit a la Batllia que s'afegeix a altres causes obertes contra la instal·lació. Per justificar aquestes afirmacions, el portaveu d'Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, va citar l'informe realitzat pel Ministeri d'Economia sobre el tobogan, on s'indica que el trajecte de la infraestructura esta ubicat "en trams de perillositat mitjana per caiguda de blocs" L'exministre liberal va recordar que els tècnics del ministeri consideren "summament recomanable" la realització d'un "estudi tècnic de detall del risc", quelcom que '''no ens consta que s'hagi efectuat ni tampoc que s'hagin aplicat mesures específiques adequades". ADN i Amics de la Rabassa van explicar que la situació és similar quant al risc d'allaus que hi ha en determinats punts del trajecte del giny mecànic. En aquest cas, els ecologistes també denuncien que "no s'ha fet res per conèixer les mesures de protecció per garantir la total seguretat de les persones que utilitzin l'invent lúdic". Per tot això, refermen la petició que la Batllia, a la qual han dirigit aquesta nova documentació, decreti la suspensió cautelar del funcionament de l'atracció estrella de Naturlandia. 

[ TORNA ]

 

 

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal