Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Naturlàndia no es desenvoluparà sense 10 milions d’inversió privada

Imprimeix PDF

Premsa 08/12/2008


Diari d'AndorraNaturlàndia no es desenvoluparà sense 10 milions d’inversió privada


El conseller d’Urbanisme avisa que si no arriba el capital dels particulars el parc temàtic “es quedarà com està”

Redacció

Andorra la Vella


• El comú de Sant Julià de Lòria avisa que si finalment no arriba la implicació per part del sector privat que s’havia previst per a Naturlàndia, no hi haurà parc faunístic. El desenvolupament del complex d’oci de la Rabassa depèn, per tant, de la implicació dels inversors, perquè la corporació incideix que no pot assumir la despesa que es deriva d’un projecte d’aquesta magnitud econòmica. “És el mateix que passa amb el projecte previst al Prat Gran, amb un centre hoteler. No es pot tirar endavant només amb arques públiques”, explica el conseller d’Urbanisme de la parròquia, Josep Majoral. En total, el comú espera aconseguir 10 milions d’euros del sector privat per fer créixer com ha estudiat i ha anunciat el bosc lauredià. “Si no, no hi haurà parc d’animals. Naturlàndia es quedarà tal com està”, avisa. És a dir, amb el Tobotronc i prou.

De moment, els responsables de la corporació ja han lliurat els estudis tècnics i mediambientals de la primera fase del complex. Ha sol·licitat al Govern els permisos per construir el futur parc d’animals, els edificis per rebre els visitants, l’amfiteatre i la instal·lació hotelera, noves places d’aparcament i alguns recorreguts interpretatius senyalitzats. “Quan obtinguem els permisos començarem a buscar l’inversor privat”, posa de relleu el liberal. No obstant això, l’ampliació de capital, amb la venda d’accions, s’ha anat retardant. L’estiu passat ja es va fixar la venda dels títols per al novembre, però el procés encara no ha començat. Recentment, el cònsol menor de Sant Julià, Enric Sangrà, reconeixia una lleu demora de l’obertura de capital, prevista ara per als primers mesos del 2009.


‘Creiem que apareixerà el 49%’

Segons ha determinat la societat Camp Rabassa S. A., que gestiona el projecte del centre lúdic, la participació dels inversors podrà ser de fins al 49%, que es repartirà entre les empreses i els veïns de la parròquia. El preu dels 280.000 títols que es col·locaran s’ha fixat en 35 euros cadascun. El 51% restant del paquet d’accions quedarà en mans públiques. I tal com insisteix Majoral, en declaracions a Andorra 7 Ràdio, “creiem fortament que apareixerà” aquest 49%. Com també es mostren convençuts que la situació de recessió econòmica no influirà en el creixement del parc: “la crisi hi és, però és segur que hi ha gent amb diners que no deixa d’invertir. A més, el Tobotronc està donant molt bons resultats”.

D’altra banda, el màxim responsable del departament d’Urbanisme exposa que en cas que la contribució econòmica dels privats no arribi al 49% previst, sinó que sigui menor, l’opció que es prendrà serà la del replantejament del conjunt de la iniciativa.

De moment cap dels responsables del comú ha volgut ni afirmar ni desmentir si s’ha assolit cap acord previ amb alguna o algunes entitats financeres del país per aconseguir la implicació econòmica. Tampoc per gestionar la compravenda de títols, que podrien assumir diversos bancs. Des del comú lauredià únicament s’ha insistit en el fet que totes les entitats han mostrat molt interès a invertir en la iniciativa i que amb freqüència reben demandes d’empresaris per informar-se’n.


El nou consell d’administració haurà de decidir sobre el futur del tir al colom

Entre les decisions al voltant de la Rabassa que s’hauran de prendre en el futur hi ha la de la continuïtat del tir al colom. De moment, el comú recorda que el contracte que té signat amb un particular per organitzar l’esdeveniment, que anualment aplega desenes de practicants d’aquesta activitat, la majoria d’Espanya, finalitza l’any que ve. “No se sap si continuarà el contracte o no; està en mans d’aquesta persona”, insisteix Majoral. Al mateix temps, però, espera que quan acabi l’acord escrit ja s’hagi completat l’ampliació de capital de Naturlàndia, “el que vol dir que s’haurà creat un nou consell d’administració”. Un òrgan que, entre d’altres, determinarà si el tir al colom podrà conviure amb atraccions familiars com la del Tobotronc. “Per què no es pot reubicar aquesta pràctica en un altre espai del camp de tir, per potser englobar-ho tot?”, es pregunta el conseller, que considera que es tracta “d’un esport com un altre”.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal