Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Els ecologistes denuncien que s’ha barrat el pas en un tram del camí de la Pleta de les Mules

Imprimeix PDF

 

Premsa 14/01/2009


Periòdic d’Andorra


ADN denuncia un camí públic barrat per la pista d’esquí de fons • 450 metres estan interromputs al pas de persones a peu sense forfets i gossos • Asseguren que el senyal prohibitiu només es veu en temporada d’esquí


BABET ESPONA

ESCALDES-ENGORDANY


L’Associació Amics de la Rabassa (ADN) va denunciar ahir el barrament d’un tram d’un camí públic per senyals anònimes i sense paternitat coneguda per culpa d’una pista d’esquí de fons. Es tracta d’un tram del Camí de la Pleta, que surt de la CS 130, a l’altura del quilòmetre 16,1 en direcció est i fins arribar a la Pleta de les Mules. Des de l’ADN es queixen que tant la pista com el camí poden conviure perfectament sense que un hagi de sacrificar l’altre “i no s’hagin de fer filigranes per passar-hi”.

En concret, des de l’associació asseguren que 450 metres del camí han estat envaïts per una de les pistes que es van construir a les pistes d’esquí de fons del camp de neu de la Rabassa i es troba barrat. El camí es troba habitualment vedat al trànsit per una cadena a l’entrada i una senyal comunal prohibeix l’estacionament i l’aturada de qualsevol vehicle. Només uns metres més enllà es pot veure al terra un senyal de tràfic que assenyala que està prohibida la circulació d’automòbils i motos i que, segons ADN, “no porta indicació de qui l’ha posat, però és al camí des de fa anys”. Uns senyals que, segons Josep Maria Goicoechea, portaveu d’ADN, “ja ens semblen raonables per evitar el trànsit de vehicles en una zona natural”.

El problema neix uns metres més endavant quan el camí es troba in- terromput al pas de persones a peu sense forfets i gossos. Des de l’ADN asseguren que aquest senyal, que està posat des de l’any 2007, només es pot veure en temporada de neu i no mostra “paternitat reconeguda”, i van afegir-hi que “com que parla de forfet es podria suposar que l’estació d’esquí de fons hi pot tenir alguna cosa a veure”.


PAS IMPEDIT

Si es continua el camí cap a la Pleta de les Mules, encara es pot veure un altre barrament prohibitiu. Una malla de plàstic taronja amb piquets de ferro impedeix el pas pel traçat i des de l’associació també asseguren que és la segona temporada que l’han detectat. “Creiem que el camí, que és públic, no es pot interrompre, ni privar-ne l’accés a persones o animals, en les mateixes condicions que qualsevol camí públic sense qualificació especial”, van afirmar des de l’ADN, i per això durant els pròxims dies presentaran al Comú de Sant Julià una sol.licitut per tal d’aclarir aquest tema o que el camí sigui obert a les persones.

I és que asseguren que no estan en contra de la pista d’esquí, sinó que el que exigeigen és que no es privi el pas pel camí i que totes dues parts es puguin utilitzar indistintament, pista i camí. Per ells, la solució passa per “marcar el pas del camí, distingint-lo de la pista, o bé crear un camí alternatiu tot al llarg de la pista que ha ocupat el camí, fins a retrobar-lo uns 450 metres més lluny”.

Eugeni de Santiago, director de Naturlàndia, va assegurar ahir no tenir coneixement del tema i va afirmar que hauran de veure primer els senyals i l’informe que presentarà l’ADN per tal de fer una valoració de la vedació del camí. I la mateixa reacció va tenir el Comú lauredià. Segons van informar, tractaran el tema en sessió de Consell per donar la seva valoració i aplicar les solucions pertinents.Bon Dia


Medi ambient

ADN denuncia un camí públic barrat a la zona de la Rabassa


Redacció

Andorra la Vella


L’Associació en Defensa de la Natura (ADN) ha denunciat que un camí públic a la zona de la Rabassa s’ha tancat sense indicacions oficials. Es tracta del camí de la Pleta de Mules, que surt de la CS-130, a l’altura del quilòmetre 16, i porta fins a la pleta de les Muntanyes d’Andorra. ADN ha explicat en un comunicat que aquest camí ha resultat envaït per una de les pistes d’esquí de fons del camp de neu de la Rabassa, que recorre el traçat durant uns 450 metres.

La senyalització a la zona és confusa. Per començar, el camí està tancat al trànsit per una cadena i un senyal del Comú que prohibeix aturar-s’hi a tots els vehicles. Uns metres més enllà es pot veure un senyal de trànsit que prohibeix la circulació a automòbils i motos. Per acabar, un tercer senyal, d’origen desconegut, tanca el pas a qualsevol persona que no tingui forfet.

ADN denuncia que el camí és públic i que no es pot tancar l’accés a les persones. En cas que hagi de compartir espai amb les pistes d’esquí, demanen també una senyalització adequada o un pas alternatiu.
Més Andorra


Els ecologistes denuncien que s’ha barrat el pas a un camí a la zona de la Rabassa


Demanen al Comú de Sant Julià de Lòria que es pugui tornar a passar per la ruta

 

PERE MOLINÉ

L’associació Amics de la Rabassa va denunciar mitjançant un comunicat que s’ha barrat el pas a un tram de l’anomenat camí de la pleta de les Mules a la muntanya de la Rabassa. L’entitat ecologista denuncia que aquest tram, que coincideix durant uns 500 metres aproximadament amb una pista del camp de neu, ha estat interromput per una malla de plàstic plantada amb piquets de ferro que interromp el pas al camí i afegeixen que és la segona temporada que això passa. També hi ha un senyal que posa «Prohibit entrar sense forfet. A peu i amb gossos».

El portaveu d’Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, va afirmar que «creiem que el camí que és públic no es pot interrompre, ni privar-hi l’accés a persones o animals, en les mateixes condicions que qualsevol camí públic». També va comentar que pensaven presentar una demanda d’informació al Comú lauredià i que volien que tornés a estar obert al públic. L’associació Amics de la Rabassa va denunciar mitjançant un comunicat que s’ha barrat el pas a un tram de l’anomenat camí de la pleta de les Mules a la muntanya de la Rabassa. L’entitat ecologista denuncia que aquest tram, que coincideix durant uns 500 metres aproximadament amb una pista del camp de neu, ha estat interromput per una malla de plàstic plantada amb piquets de ferro que interromp el pas al camí i afegeixen que és la segona temporada que això passa. També hi ha un senyal que posa «Prohibit entrar sense forfet. A peu i amb gossos». El portaveu d’Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, va afirmar que «creiem que el camí que és públic no es pot interrompre, ni privar-hi l’accés a persones o animals, en les mateixes condicions que qualsevol camí públic».

També va comentar que pensaven presentar una demanda d’informació al Comú lauredià i que volien que tornés a estar obert al públic.
Una imatge del camí on es denuncia que s’ha barrat el pas.

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal