Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Reaccions després de la denúncia d'ADN

Imprimeix PDF

Premsa 15/01/2008

 

El Periòdic d'Andorra

REACCIONS DESPRÉS DE LA DENÚNCIA D'ADN

 

De Santiago: "El camí de la Rabassa no està tallat"

  1. • La normativa establerta obliga a col.locar uns senyals per marcar els límits

  2. • "Es barra a l'hivern per complir les normes de seguretat", va assenyalar

 

BABET ESPONA
ESCALDES-ENGORDANY


La resposta per part del director de Naturlàndia, Eugeni de Santiago, després de la denúncia per un camí barrat a la Rabassa per part d'ADN, Associació en Defensa de la Natura, no s'ha fet esperar. "Aquest camí de cap manera està tallat ni tancat, però per compliment de les normes de seguretat es barra a l'hivern per les característiques de l'explotació i per protegir els usuaris", va assenyalar ahir de Santiago.
I és que segons el director de Naturlàndia, la normativa establerta per complir les normes de seguretat i de responsabilitat civil de les pistes d'esquí de fons els obliga a col.locar uns senyals "internacionals, interpretables i estàndards per tal de garantir la seguretat i el bon ús de les intal.lacions". I això respon a la creació per part del Comú lauredià l'any 1994, quan es va crear l'equipament turístic i de serveis de Naturlàndia, d'un decret que marca l'expressa prohibició de l'accés a pistes amb vehicles i persones a peu que puguin posar en perill els usuaris del domini esquiable i que va sortir publicat al
BOPA el mateix any. A més, l'any 2000 va entrar en vigor la llei d'Esquí, que especifica de quina manera s'han d'explotar les pistes d'esquí, quines normes de seguretat s'han d'aplicar i com s'han de marcar el límits.

COMPLIMENT NORMATIU I
aquesta és la raó per la qual el 450 metres del camí de les Mules es troba barrat a l'hivern. I és que De Santiago va assenyalar que el camí està tan a prop de la carretera que s'han de reforçar les mesures de seguretat; "ens hi obliga la llei", va assenyalar, i hi va afegir que "l'únic que fem és garantir la seguretat i el bon ús de les pistes". I és que des de fa un temps des de Naturlàndia es va detectar un augment de vehicles estacionats, i un gran nombre de persones a peu amb trineus per jugar a pistes. "El camí es molt a prop de la carretera i entraven moltes persones sense autorització i amb trineus, això és perillós perquè hi ha màquines treballant i és la nostra responsabilitat mantenir la seguretat", va dir.Bon Dia

Resposta a l’adn des de naturlàndia


De Santiago nega que s’hagi tallat el camí de la Rabassa


M.F.

Andorra la Vella


El director general de la Rabassa, Eugeni de Santiago, va negar ahir categòricament que s’hagi tallat el camí de la pleta de Mules, després que l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) denunciés que s’havia barrat el pas. De Santiago va explicar ahir que un decret del 1994, quan es va crear el camp de neu, estipula que per la seguretat dels usuaris es prohibeix la circulació de vehicles de motor i que aquest any, en funció d’aquest decret i de la llei d’esquí, s’ha “reforçat la senyalització” amb la intenció, tal com va insistir, de “potenciar les mesures de seguretat” a la zona.

 

Així, el director de Naturlàndia va insistir que aquestes mesures de seguretat que s’han reforçat respecte d’altres anys també van lligades al fet que havien detectat que algunes persones accedien a les pistes a través d’aquest camí, i recorda que d’aquesta manera aquests usuaris esquiaven o feien altres activitats a les pistes sense el forfet corresponent amb els problemes que això pot suposar, tant per a ells com per a la resta d’usuaris.


A més, va afegir que una de les xarxes que s’han posat és per evitar que els esquiadors puguin sortir de la pista i anar a parar a la carretera. Així, De Santiago va insistir en el fet que la llei de l’esquí de l’any 2000 estipula que els circuits de les pistes han d’estar correctament marcats i amb la informació necessària, i que les xarxes i la senyalització posada s’adapten a aquestes normes.Més Andorra


Van posar senyals de prohibició perquè molts esquiadors entraven a les pistes sense el forfet

La direcció de Naturlàndia ha justificat el tancament d’un camí de la Rabassa per un decret del Comú de Sant Julià. El director de Naturlàndia, Eugeni de Santiago, va replicar ahir una denúncia d’Amics de la Rabassa respecte al tancament d’una part del camí de la pleta de les Mules, a la muntanya de la Rabassa, que la decisió es va prendre emparant-se en un decret del Comú de Sant Julià. Segons va comentar De Santiago, «en virtut d’un acord del Comú de Sant Julià, es va crear la Rabassa com a zona d’equipaments turístics. Es va fer un decret que prohibia la circulació a través dels camins existents al voltant de les pistes d’esquí a vehicles de motor, exceptuant els ginys de l’estació i de persones a peu». El responsable de Naturlàndia va comentar que aquesta prohibició és vàlida durant la temporada d’esquí i s’havia pres per motius de seguretat. És a dir, va afegir, per garantir que els esquiadors podrien practicar aquest esport sense haver de patir per la seva integritat física.


De Santiago va afegir que la temporada passada van haver de col·locar en aquest indret senyals de prohibició on s’indica «prohibit entrar sense forfet, a peu i amb gossos». Tambées va col·locar una malla de plàstic plantada amb piquets de ferro que interromp el pas al camí. El director de Naturlàndia va explicar que van haver de prendre aquesta decisió «perquè hi havia molts accessos incorrectes». Fonamentalment, va informar, esquiadors que accedien al camp de neu de la Rabassa sense tenir el forfet corresponent.


L’entitat ecologista Amics de la Rabassa va denunciar mitjançant un comunicat el tancament d’una part d’aquest camí tradicional, que va considerar com a públic. Segons va declarar el portaveu d’Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, «creiem que el camí, que és públic, no es pot interrompre, ni privar-hi l’accés a persones o animals, en les mateixes condicions que qualsevol camí públic». Goicoechea també va comentar que el grup ecologista pensa presentar una demanda d’informació al Comú lauredià sobre aquesta qüestió. També va dir que volien que el camí tornés a estar obert al públic.

 


 

Nota 1: El destacat es nostre.

Nota 2 : El comentari següent  és nostre.

 

  Estem d'acord en que s'ha de protegir l'usuari de les pistes i que han de ser senyalitzades, faltaria més,  però quan es posen barreres a un camí impedint-hi  el pas i es posen senyals de prohibit passar, el camí està tallat. El camí ha de ser accessible tot l'any i és l'invasor ( les pistes ) el que ha de buscar la solució perquè puguin coexistir, sense privatitzar un espai públic, les dues utilitzacions amb la seguretat garantida tant per als usuaris de les pistes com per als usuaris del camí ( que també tenen el mateix risc si un esquiador els envesteix ).

[ TORNA ]

 

 

 

 

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal