Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

La inversió a Naturlàndia és de 16 milions inicials i 750.000 € anuals

Imprimeix PDF

Premsa 22/01/2008

El Periòdic d'Andorra


La inversió a Naturlàndia és de 16 milions inicials i 750.000 € anuals

• El projecte presenta aquesta despesa de reposició i desenvolupament fixa cada any

• La projecció economicofinancera preveu triplicar els ingressos totals en deu anys

 

Aina Mauri i Lisa

Sant Julià de Lòria

El projecte de Naturlàndia es pot consultar ja des d'ahir i s'obre així el període d'al.legacions pertinents. Tot i que fonts del Comú asseguren que es tracta d'un pas previ per obtenir els permisos per començar a construir, el projecte explica, pas per pas, tant la projecció econòmica i financera del parc com els diferents espais de què constarà Naturlàndia.

Mentre la societat Camp Rabassa SA gestionarà directament el parc temàtic, les multiactivitats i el Camp de Tir, una societat especialitzada s'encarregarà dels cinc restaurants i una altra construirà i explotarà el refugi centre esportiu.

Quant a la projecció econòmica i financera, el text confirma que les inversions pròpies de Naturlàndia seran de poc més de 16 milions d'euros, tal com s'havia apuntat des del Comú lauredià, tot i que hi afegeix que, a banda d'aquesta projecció, el parc exigirà una inversió de reposició i desenvolupament que ascendirà a 750.000 euros anuals.

Aquests 16 milions d'inversió comprenen els diferents espais i equipaments de què constarà Naturlàndia, sent les partides dedicades als edificis i a la zona d'aventura les dues més costoses, amb un total de 4.267.000 euros i 2.750.000 euros, respectivament.

El projecte Naturlàndia inclou un refugi centre esportiu en altura, amb una ubicació sense determinar, i la construcció d'un giny mecànic que, segons paraules del propi document, servirà per "connectar el cor de Sant Julià amb el planell de la Rabassa". Aquestes dues importants infraestructures no estan incloses en el pla d'inversions, ja que es pretén que s'assumirà per part dels inversors exteriors. El cost del refugi es va estimar, fa tres anys, en uns nou milions d'euros i el del telecabina, en uns 20 milions. Des del Comú l'única informació que es va facilitar va ser que les ubicacions i dimensions d'aquestes dues infraestructures no estaven definides, ja que, en el cas de construir-se, es faran en l'última etapa constructiva del projecte.


EL FINANÇAMENT

Segons el quadre financer inclòs pel director del projecte, Gerard Martínez, Naturlàndia disposarà d'una aportació dinerària dels socis de 10,1 milions d'euros. Aquest fet, sumat a l'endeutament a llarg termini --a deu anys-- de 4,5 milions, i una línia de crèdit operativa de 0,5 milions suposarà un total d'origen de fons de 15,1 milions que es destinaran íntegrament a les inversions.

Quant a la participació de capital extern, el paquet d'accions que el Comú posarà a l'abast de tots els inversors, ja siguin particulars o empreses, ascendirà a 9,8 milions d'euros. Segons consta en el projecte financer, s'emetrà un total de 280.000 accions a 35 euros cada acció. En finalitzar aquesta fase, el capital propi de Camp Rabassa SA importaria 21,82 milions d'euros. Així, el 55,1% del capital correspondria al Comú de Sant Julià de Lòria i el 44,9%, als particulars.


LA PROJECCIÓ FINANCERA

El projecte de Naturlàndia preveu triplicar els ingressos en deu anys. Els càlculs efectuats per Martínez assenyalen que, durant el primer any d'explotació de Naturlàndia, els ingressos seran de més de 3,7 milions d'euros, que es veuran convertits en 9,5 milions el desè any.

Les despeses també creixeran, però no al mateix ritme. Segons la projecció econòmica feta, les despeses del primer any ascendiran a 4,1 milions d'euros, que al cinquè any incrementaran fins als cinc milions i que, al desè any, se situaran prop dels 6,3 milions d'euros.
ELS PRIMERS DETALLS


L'entrada costarà 17 euros i es preveuen 121.000 visitants

• L'estudi projecta una afluència de 283.000 persones al cap de deu anys

• El complex disposarà de cinc restaurants i una botiga especialitzada


Aina Mauri I. Casasayas

Sant Julià de Lòria
El projecte de Naturlàndia que es pot consultar al Comú ja preveu quin serà el cost de les entrades al complex. Les tarifes del parc seran de 17 euros per adult i dia i 10,2 euros per als infants. Aquesta entrada inclourà l'entrada a tots els espais de Naturlàndia. En el cas que el visitant només vulgui accedir a la pista d'esquí de fons, el tiquet costarà deu euros als adults i set als infants. L'objectiu en la fixació d'aquestes tarifes és, segons, el projecte, reduir les diferències de preu entre l'entrada al parc i la d'esquí de fons perquè els visitants es decantin per l'opció del tiquet global de Naturlàndia.

El director del projecte, Gerard Martínez, calcula que si bé la tarifa mitjana durant el primer any de funcionament del parc serà de 13,5 euros, el cinquè any serà de 16 euros i el desè, de 18 euros.

A part de l'atractiu propi del parc d'animals i el d'aventura, el projecte disposa de cinc restaurants, que estaran repartits per tot el complex de Naturlàndia, que oferiran diferents tipus de gastronomia, així com una botiga especialitzada. L'establiment disposarà de dues seccions: la primera amb productes de la natura com ara llibres i material dedicat a conscienciar la gent de la importància del medi ambient. La segona secció estarà dedicada a l'esport i el lleure i la gestionarà directament Camp Rabassa SA.


EL NOMBRE DE VISITANTS

Les dades d'afluència al parc de Naturlàndia són optimistes i s'han fet en relació a l'afluència registrada, no solament a altres espais d'atractiu turístic del país, sinó també dels països veïns. D'aquesta manera, s'ha estudiat l'evolució de l'afluència turística a Caldea, per exemple, o a l'Aquarium de Barcelona, com a complexos comparables amb Naturlàndia pel que fa a atractiu de visitants.

Fets aquests estudis, l'informe preveu uns 121.000 visitants l'any durant el primer any de funcionament de Naturlàndia. Als cinc anys, els visitants es multiplicarien fins als 223.000 i al desè arribarien a les 283.000 persones.


AVALUACIÓ DELS INGRESSOS

Per arribar a aquestes xifres, la consultora s'ha basat en certes hipòtesis. Aquestes són, per exemple, que dels 10,8 milions de visitants que vénen a Andorra, (el 0,9%), entrin a Naturlàndia; o bé que dels 6,8 milions de persones que entren per la frontera hispanoandorrana, (l'1,5%), vagin al parc temàtic; o bé que dels 3,9 milions de visitants que vénen a Andorra amb el motiu principal de gaudir del lleure, l'esport o la natura que ofereix el país (el 2,5%), optin per anar a Naturlàndia.


LES INVERSIONS, PAS A PAS

Tal com mostra el gràfic, el major gruix dels 16 milions d'euros en inversions pròpies estaran dedicades a la construcció dels edificis (4,2 milions), als aparcaments (1,8 milions), a la zona que es dedicarà als animals (1,8 milions) i a la destinada als esports d'aventura (2,7 milions) i a les despeses pròpies del material, els vehicles i els estudis que s'hagin de portar a terme al parc (1,9 milions).

El projecte Naturlàndia contempla un gran espai dedicat als animals, on els màxims protagonistes seran l'ós bru i el llop, dues espècies autòctones de la fauna pirinenca. Una de les atraccions projectada a Naturlàndia serà una zona amb óssos provinents del mateix Pirineu. El cost estimat per a aquesta àrea ascendeix a 1.162.978 euros.

L'espai constarà d'un passeig i una galeria d'observació que tindrà un cost de 816.789 euros, un seguit de locals de serveis i de maneig per un import de 205.605 euros i una cabanya observatori de 140.544 euros.

 

 

 

[ TORNA ]

 

 


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal