Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El ministeri es compromet a retirar el plom del camp de tir abans de l’estiu

Imprimeix PDF

Premsa 05/02/2009

Bon Dia

 

El ministeri es compromet a retirar el plom del camp de tir abans de l’estiu

Sant Julià de Lòria // Societat - Escrit per Marià Miño

 

El departament de Medi Ambient, el Comú de Sant Julià i la Federació de Tir van arribar dilluns a un principi d’acord per signar un conveni de col·laboració en les tasques de sanejament i manteniment de camp de tir de la Rabassa.

Les tres parts uniran esforços per evitar que se segueixi acumulant plom en les instal·lacions governamentals situades a la parròquia laurediana, mentre que el ministeri d’Urbanisme, Ordenament Territorial i Medi Ambient es va comprometre a retirar el plom abans de l’estiu.

Un cop rebuts els informes tècnics previs a l’elaboració del pla de sanejament, el Govern resta pendent que l’empresa adjudicatària redacti el plec de bases corresponent. Així, segons va avançar ahir la directora de Medi Ambient, Sílvia Calvó, un cop signat el conveni tripartit,

durant el mes de febrer, i licitades les obres de sanejament, el plom acumulat als voltants del camp de tir quedarà retirat en un període de tres mesos. Pel que fa a la tècnica escollida per a les tasques de neteja, Calvó va explicar que s’ha descartat la possibilitat de fer el tractament de les terres sobre el terreny i s’ha optat per extraure el plom de les terres afectades “sense utilitzar grans excavadores”, amb l’objectiu de preservar el terreny en la mesura del possible.

Pel que fa a la resta de parts que signaran el conveni de col·laboració, tant la Federació de Tir com el Comú de Sant Julià es van mostrar satisfets de l’acord. En aquest sentit, la presidenta de la federació esportiva, Laura Salvans, va destacar l’esforç de totes tres parts per “salvar el camp de tir de la Rabassa i evitar que s’hagi de tancar per l’acumulació de plom”. De la seva banda, el cònsol menor de Sant Julià, Enric Sangrà, va assegurar que “hi ha el compromís del Comú de posar en marxa les mesures de protecció”.

Futur incert del camp de tir

Si bé va garantir el manteniment del camp de tir de la Rabassa durant aquesta temporada, Sangrà va reiterar que en el mig o llarg termini les instal·lacions podrien acollir algun altre projecte en el marc de Naturlàndia. De fet, el cònsol menor va avançar que el Comú ja ha rebut “dos o tres propostes” per ocupar aquest espai i va condicionar la decisió definitiva a l’ampliació de capital prevista per al març.

La Federació de Tir assumeix la instal·lació d’una lona de dos metres abans de l’inici de la propera temporada

La Federació de Tir es va comprometre dilluns, en el marc del futur conveni tripartit sobre el manteniment del camp de la Rabassa, a instal·lar una lona de dos metres d’alçada i més de 100 metres d’amplada abans de l’11 d’abril, amb l’objectiu de minimitzar la dispersió del plom pels voltants de les instal·lacions. Segons va explicar ahir la presidenta de la federació esportiva, Laura Salvans, la lona, que ha d’abarcar les quatre pistes que actualment estan operatives, es col·locarà al fons de les instal·lacions abans que comenci la temporada. Salvans va avançar també que la federació assumirà el gruix de la inversió, mitjançant el pressupost presentat al ministeri d’Esports per a l’acondicionament del camp de tir.

La lona, que se sostindrà mitjançant piquets i es podrà recollir quan no hi hagi competicions, ha de permetre que la major part del plom disparat s’acumuli en una àrea limitada de terreny, amb l’objectiu de facilitar la posterior recollida. Així mateix, el sistema es completarà un cop s’hagi omplert l’abocador de terres annex al camp de tir, amb la inclusió d’un tal·lús d’entre 2 i 3 metres que dotarà d’una major eficàcia l’abast de la lona de protecció.

Finalment, des de la federació es va recordar que a partir d’aquesta temporada s’utilitzaran cartutxos de 24 grams en totes les competicions que tinguin lloc al Principat, una mesura que reduirà també la quantitat de plom en cada tirada.

 

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal