Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Medi Ambient haurà eliminat el plom de la Rabassa en un termini de quatre mesos

Imprimeix PDF

 

Premsa 12/02/2009

 

Periòdic d'Andorra

 

La retirada del plom de la Rabassa serà manual i costarà 400.000 €

El Govern, el Comú i el camp de tir signen avui un conveni de sanejament

Els treballs de neteja es licitaran al març i tindran una durada de tres mesos

AINA MAURI I LISA -ESCALDES-ENGORDANY

 

Els perdigons escampats per les rodalies del camp de tir de la Rabassa es retiraran, finalment, a partir del mes que ve. Avui mateix el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, el ministre de Medi Ambient, Xavier Jordana, i la presidenta de la Federació Andorrana de Tir, Laura Salvans, signaran un conveni de col.laboració a tres bandes per al sanejament de la zona.

La directora del Departament de Medi Ambient, Silvia Calvó, va explicar ahir a aquest rotatiu que els treballs de neteja de l'àrea contaminada pel plom, la direcció facultativa del sanejament amb els conseqüents anàlisis del sòl i el seguiment d'aquests treballs costaran un total de 400.000 euros. Segons va concretar Calvó, el Ministeri de Medi Ambient va contractar una empresa catalana que treballa també amb la Generalitat de Catalunya per tal que obrís una investigació sobre l'estat del sòl a la Rabassa i els mètodes de retirada del plom que poguessin ser més eficaços per tal de procedir a la neteja que els ecologistes fa anys que reclamen.

 

PERDIGÓ A PERDIGÓ

L'empresa en qüestió va oferir al Govern diversos procediments de sanejament, i el ministeri finalment ha escollit el mètode menys agressiu amb el medi ambient, consistent en la retirada pràcticament manual dels perdigons. Els operaris es valdran de maquinària petita per evitar altres mètodes que obligaven al desbrossament d'algunes zones del bosc.

Calvó va explicar que els treballs de sanejament començaran com més aviat possible, ja que la licitació d'aquests es traurà a concurs al març. El Govern contractarà el servei a una empresa constructora del país i, a banda, hi haurà una direcció facultativa encarregada del seguiment de les tasques de neteja, així com d'efectuar diferents analítiques del sòl per veure l'afectació de les possibles filtracions de plom en el subsòl. Per totes aquestes tasques, la licitació dels treballs es farà per un import de 400.000 euros. Tot i que Calvó no va voler especificar quina serà la contribució econòmica del Govern, el Comú lauredià o la pròpia Federació de Tir --cosa que es farà pública avui durant la signatura del conveni-- va assegurar que "hi haurà obligacions a satisfer per cada part".

Amb aquest conveni es posaria punt i final a la lluita dels ecologistes, que han posat en evidència durant els darrers anys la contaminació del plom dels perdigons.

 

GOlCOECHEA DESCONFIA

El president d' Amics de la Rabassa, Josep Maria Goicoechea, va mostrar-se desconfiat ahir davant l'anunci del conveni a tres bandes que s'ha de signar avui per resoldre el sanejament de les rodalies del camp de tir, a la Rabassa.

Goicoechea va declarar que "evitar que el plom caigui al bosc és una tasca senzilla, però treure'l no ho és tant"•. El president d'Amics de la Rabassa es referia al plom que, després d'anys d'acumular-se al sol, i després de veure's sotmès a pluges i neu, ja ha anat descomposant-se i calant en el terra i la vegetació.

"Estem molt interessats en veure com ho faran. De fet, estem esperant que s'hi posin", va assegurar desafiant Goicoechea, que creu que serà una dura tasca recopilar tots els perdigons que s'han anat acumulant dés de fa uns deu anys, "des dels Principis del camp de tir". Goicoechea va lamentar també que cap organisme s'hagi posat en contacte amb els ecologistes per anunciar-los que la neteja del sol era imminent.


Diari més


El Govern i el Comú lauredià acorden treure el plom que hi ha al camp de tir de la Rabassa

El Govern, el Comú lauredià i la Federació de Tir signaran un conveni per a netejar de plom el camp de tir de la Rabassa.


El Ministeri de Medi Ambient s’ha compromès que la zona estigui neta abans d’aquest estiu


La ministra de Presidència, Conxita Marsol, va assegurar ahir que el Govern havia donat el vistiplau al conveni que han de signar avui el Ministeri de Medi Ambient, el Comú de Sant Julià de Lòria i la Federació de Tir per treure el plom acumulat al camp de tir de la Rabassa. Segons es va avançar, el plom hauria d’estar retirat abans d’aquest estiu. A més, totes les parts es comprometen a fer un esforç per salvar el camp de tir de la Rabassa. Segons es va assegurar des de Naturlàndia, aquest conveni és una prova de la sensibilitat que tenen respecte a les actuacions mediambientals. Aquesta era una reiterada reivindicació de les associacions ecologistes, que havien arribat fins i tot a cursar denúncies davant del Ministeri de Medi Ambient per l’acumulació del plom que hi ha al bosc de la Rabassa provinent del camp de tir. El plom prové dels perdigons que es fan servir al camp de tir i que estan prohibits en molts països pel seu alt grau de contaminació al medi ambient.


Informatius.ad


Medi Ambient haurà eliminat el plom de la Rabassa en un termini de quatre mesos

Image

En un termini màxim de quatre mesos, el Departament de Medi Ambient haurà eliminat tot el plom acumulat al Camp de tir i el bosc de la Rabassa.

Així ho estableix el conveni de col·laboració que han signat aquest dijous el Govern, el Comú de Sant Julià de Lòria i la Federació Andorrana de Tir. Les obres de sanejament ascendiran a 400.000 euros. La gran quantitat de plom que s'ha aplegat al Camp de tir de la Rabassa i als seus entorns, com el bosc o la carretera, al llarg dels darrers vint anys, començarà a ser retirat abans d'un mes. Unes feines que ha assumit el Ministeri de Medi Ambient després d'un estudi exhaustiu, que també ha inclòs analítiques de l'aigua de les fonts properes i que han donat negatives.

Així ho estableix el conveni de col·laboració que han signat aquest dijous l'executiu, la corporació laurediana i la Federació Andorrana de Tir. La retirada del plom es farà amb mitjans manuals per malmetre el mínim possible el bosc i la zona afectada, més de 12.500 m2. També s'aniran fent analítiques periòdiques. L'acord també determina que la federació ha d'instal·lar xarxes de protecció de dos metres per retenir el plom en les properes tirades i que, a partir d'ara, els tirs s'efectuaran amb cartutxos de 24 grams de plom i no de 28, com es feia fins ara.

Les obres de sanejament de la zona del camp de tir s'allargaran uns tres mesos i costaran al voltant de 400.000 euros. Un cop signat el conveni, responsables de Medi Ambient es reuniran demà amb respresentants de les associacions ecologistes per explicar-los, de manera detallada, com es procedirà a retirar el plom.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal