Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Plom del camp de tir - APAPMA vol que en el futur la Federació de Tir pagui la neteja del plom

Imprimeix PDF

 

Premsa 18/02/2009

Diari BonDia Andorra

 

- L’Apapma aprova l’acord però demana sancions en el futur

- Jordana diu que les responsabilitats de la dispersió són compartides

M. M. Andorra la Vella

 

El portaveu de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), Miquel Bru, va donar ahir el vistiplau al conveni tripartit sobre el sanejament del camp de tir de la Rabassa, però va matisar que “hi hauria d’haver més penalitzacions de cara al futur”. En aquest sentit, Bru va argumentar que en aquests casos s’hauria d’aplicar “el principi de qui contamina paga”, i va lamentar que “el Govern hagi de sufragar les despeses d’una federació o d’una empresa”.

Bru va reunir-se dilluns amb el ministre d’Urbanisme, Ordenament Territorial i Medi Ambient, Xavier Jordana, que va explicar-li els detalls del conveni i va garantir a l’entitat que el departament de Medi Ambient vetllarà perquè el plom no es dispersi durant les properes tirades.

 

Pel que fa a les responsabilitats de l’acumulació del metall, Jordana va apuntar que “no només són de la Federació de Tir, sinó que són compartides, de manera que imputar-li la despesa [a l’ens] tampoc seria correcte”. Així mateix, el ministre va admetre que “hem preferit ser pragmàtics”, i va recordar que la federació “és una associació sense ànim de lucre, de manera que viu de les quotes dels socis i de les subvencions del mateix Govern”. A l’últim, Jordana va assegurar que si no es compleixen les condicions fixades “caldrà interrompre l’activitat del camp de tir”.


Diari més Andorra


APAPMA vol que en el futur la Federació de Tir pagui la neteja del plom

Un membre de l’entitat es va reunir ahir amb el titular de Medi Ambient

APAPMA ha traslladat al ministre de Medi Ambient la preocupació perquè sigui la institució pública qui pagui les despeses per la recollida de plom i descontaminació de la zona del camp de tir de la Rabassa. El portaveu, Miquel Bru, creu que «s’hauria d’aplicar el principi de qui contamina paga» i «no repercutir en la societat el cost de la neteja d’una activitat privada». APAMA es va reunir ahir amb el ministre de Medi Ambient, Xavier Jordana, que va explicar als ecologistes de l’abast del conveni signat la setmana passada entre el Govern, el Comú lauredià i la Federació de Tir per a la neteja i descontaminació del camp de tir.

Bru es va mostrar satisfet pel conveni signat i perquè això implica la neteja del plom del camp de tir. Tot i això, va lamentar que s’arribés tard ja que «la contaminació ja hi és i de fa temps». L’ecologista també és del parer que no servirà de res descontaminar l’espai «si no s’apliquen mesures correctores posteriorment », és a dir, la instal ·lació d’una malla protectora que un cop feta la sessió de tir facilitarà la recol ·lecció del plom i el reciclatge. Bru, però, ha estat molt crític amb els costos a càrrec del ministeri. Seva dir, hauria de ser la Federació de Tir qui es fes càrrec de la despesa i no pas l'erari públic. Bru considera que «per aquesta vegada ja està bé» perquè es partia d’una situació que calia solucionar amb urgència, però creu que per a d’altres vegades «qui hauria de sufragar les despeses hauria de ser la Federació»

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal