Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Rebuig ecologista al confinament del plom a la Rabassa

Imprimeix PDF

 

Premsa 21/02/2009

Periòdic d'Andorra

• Es posa en dubte que el contenidor guardi correctament els residus
I. C.
Sant julià de Lòria

Amics de la Rabassa va manifestar ahir el seu rebuig al confinament del plom dels balins al camp de tir de la Rabassa. El seu president, Josep Maria Goicoechea, insatisfet per la no-exportació d'aquesta mena de residu, va deixar clar que "un dipòsit amb aquest contingut a la zona no ens agrada".

L'ecologista va posar en dubte la correcta recollida del plom a causa de les seves petites dimensions. "Estem molt contents que per fi es retiri el plom, però ja veurem com es fa", va afirmar. I és que per al grup ecologista la recollida de balí per balí al sotabosc és francament complicada.

A més, també va comentar que no veu clar que el plom que es reculli es guardi en un dipòsit de residus especials en el qual al cap del temps pugui suportar les condicions meteorològiques adverses o un moviment de terres. I és que Goicoechea preveu que el contenidor podria esquerdar-se, ja que no "sabem quants anys s'hi ha d'estar el plom". "És el perill de guardar residus a llarg termini, que podria arribar afectar les generacions futures", va afegir-hi.
Tota aquesta qüestió, segons el president, fa que "Andorra s'adoni de la nostra responsabilitat dels nostres residus i de totes les nostres accions".
Cal recordar que la setmana passada el Ministeri de Medi Ambient, el Comú de Sant Julià i la Federació de Tir van signar un conveni trilateral per tancar la polèmica i protegir el medi ambient. Més tard, tal com va avançar EL PERIÒDIC, es va conèixer que el plom no es pot exportar per al seu tractament posterior i quedarà confinat al mateix camp de tir. El ministre de Medi Ambient, Xavier Jordana, va reconèixer que és impossible l'exportació del plom, si més no ara per ara, ja que un cop recollit estarà barrejat amb altres substàncies que n'impossibilitaran el tractament. Al respecte, però, Jordana va assegurar que els balins es confinaran "en condicions de màxima seguretat" al propi camp de tir. D'aquesta manera, s'explica quina és la participació del Comú de Sant Julià en tot l'afer. En el conveni trilateral, el Govern es comprometia a pagar els 400.000 euros que costarà el sanejament de la zona i la infraestructura que ha d'evitar que es tornin a dispersar els perdigons pel bosc.

MENOR CALIBRATGE
La Federació de Tir va adquirir el compromís de fer servir a partir de les pròximes tirades perdigons amb un menor calibratge de plom. Val a dir que la participació del Comú lauredià consisteix en acceptar que tot el plom --el recollit i el que es recollirà amb les malles protectores a partir d'ara-- vagi a parar a la plataforma del camp de tir.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal