Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El parc d’Engolasters es converteix en un bosc d’aventura amb ponts penjants, lianes i tota mena de tirolines.

Imprimeix PDF

Un exemple a seguir i sense malmetre el bosc. El que nosaltres tenim i desestimem, a Escaldes ho amplien i en treuen profit !

Premsa 25/06/2009

Periòdic d'Andorra

Engolasters presenta 11.700 metres quadrats de parc acrobàtic.L'empresa responsable ha invertit 80.000 € i té la concessió d'explotació per a vuit anys.El Comú va condicionar la instal.lació a no tallar cap arbre i a partir de polítiques sostenibles

Clara Garnica - Escaldes-Engordany

El Comú d'Escaldes-Engordany va presentar ahir "el parc acrobàtic més important d'Andorra", segons va definir-lo el cònsol de la parròquia, Antoni Martí. El circuit, ubicat a Engolasters, a peu del llac, té un total d'11.721 m2 de superfície i acull 70 tallers diferents, tant per a adults com per a nens a partir dels cinc anys. Aquests tallers van de ponts penjants, passarel.les, passatges en xarxes horitzontals i verticals,

tirolines, lianes al buit i equilibris en cables, entre d'altres.

El cost total del projecte és de 80.000 euros, segons va explicar Alex Sergeat, responsable de Bosc Aventura, l'empresa francesa encarregada de desenvolupar el projecte. A més, l'empresa haurà de pagar un cànon anual al Comú de 0,25 € per cada m2, un cost "mínim", segons va definir Martí, perquè "la intenció del Comú no és recaptar diners". Pel que fa al nombre d'assistents, Bosc Aventura pronostica "milers de visites" per a aquesta primera temporada, que s'allargarà fins a l'hivern i tornarà a obrir quan pugin de nou les temperatures.

Per realitzar el parc, s'ha partit de la idea de "fer-lo el més integrat possible amb la natura", va explicar Sergeat, fet pel qual s'han realitzat prèviament tests físics i de reconeixement dels arbres de la zona. De fet, el condicionant del Comú a l'hora d'adjudicar el projecte va ser el de partir de polítiques turístiques sostenibles. Per aquest motiu, no s'ha tallat cap arbre per realitzar els circuits. Tampoc s'ha utilitzat cap mena de fixació amb visos, claus o bolons als arbres.


VUIT ANYS DE CONCESSIÓ

L'àmplia llargada de la concessió del parc acrobàtic a l'empresa, de vuit anys, té la intenció, segons va explicar el cònsol, de poder fer-lo amb la màxima qualitat possible. El parc va ser adjudicat per una licitació pública. Martí va explicar que "amb projectes de dos anys no s'hauria pogut fer una obra d'aquestes dimensions i qualitat", i va voler recalcar la importància de primar la seguretat en un àmbit d'activitats d'aquestes característiques.

Per aquest motiu, l'obra ha estat supervisada per enginyers forestals, i els propis treballadors de Bosc Aventura són titulats en riscos naturals, transport en cable, evacuacions en cable i guia d'alta muntanya, entre d'altres.

La intenció principal del circuit acrobàtic és fer pujar el màxim de persones a la zona d'Engolasters per gaudir d'activitats d'aventura en un entorn natural de gran qualitat mediambiental. Per aquest motiu, s'han dividit els 11.700 m2 en una zona per a infants de 5 a 10 anys i una zona per a adults amb tres opcions de dificultat. A més, el parc acrobàtic també és punt de trobada per als futurs monitors d'activitats de muntanya perquè realitzin les formacions pertinents.

El fet que l'empresa responsable d'aquest espai d'aventura a Engolasters sigui francesa no és una anècdota, ja que França és la precursora d'aquest tipus de parcs acrobàtics i ha desenvolupat la idea en els dar-

rers 15 anys. Actualment existeixen uns 300 parcs entre Andorra, França i Espanya.


BonDia Andorra


Bosc Aventura es reubica per oferir una setantena de tallers

Escaldes-Engordany // Societat Escrit per Marià Miño


El parc acrobàtic Bosc Aventura s’ha reubicat a una altra zona d’Engolasters per ampliar les instal·lacions i oferir més de setanta tallers. El cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, va visitar aquest dimecres el nou parc, que ocupa una superfície de 11.721 metres quadrats, amb activitats dividides en tres nivells de dificultat i adaptades per a totes les edats.

Tirolines, ponts de mico, ponts tibetans, passarel·les o lianes són alguns dels tallers que es poden trobar al nou Bosc Aventura, amb recorreguts que oscil·len entre la mitja hora —per als infants d’entre cinc i deu anys— i les dues hores. El circuit per a adults se situa a dos metres d’alçada, mentre que el d’infants s’ha muntat a una alçada adaptada.

Martí va explicar durant la visita que l’ampliació del parc acrobàtic entra dins de les “polítiques d’Escaldes Engordany de potenciar el turisme a Engolasters”. Precisament amb l’objectiu de potenciar la inversió privada i millorar les instal·lacions, la corporació va signar una concessió per a vuit anys, a canvi del pagament d’un cànon anual d’uns 2.900 euros.

De la seva banda, el responsable de Bosc Aventura, Alexandre Sergeat, va afirmar que s’ha fet una inversió de prop de 80.000 euros amb la qual s’ha volgut prioritzar la seguretat. Així mateix, Sergeat va explicar que les instal·lacions s’han construït sota la premissa de respectar la natura i “no tallar ni un sol arbre”. D’aquesta manera, a més d’oferir una oferta d’oci, “treballes el respecte a la natura i també la concentració”, va explicar el responsable del parc acrobàtic. Així mateix, Sergeat va apuntar que “durant cinc anys vam tenir l’altre parc, però aquí tenim un context bastant més agradable”.


HORARIS I TARIFES

Bosc Aventura restarà obert entre els mesos de maig i setembre, i les activitats es podran practicar entre les 10 i les 17 hores, quan es pot fer l’última sortida. Pel que fa a les tarifes, oscil·len en funció dels nivells, entre els 12 i els 22 euros per a les entrades individuals i entre els 10 i els 17 euros per a grups de 15 o més persones.


Diari d'Andorra


• REPORTATGE, ACTIVITATS A LA NATURA

Com micos pels arbres

El parc d’Engolasters es converteix en un bosc d’aventura amb ponts penjants, lianes i tota mena de tirolines. El projecte és per vuit anys.

C. Audí - Engolasters


• Ponts penjants, tibetans i ponts de mico. Xarxes als arbres. Lianes, tirolines de tot tipus, passatges i passarel·les. Des d’aquest juny el bosc d’Engolasters s’ha convertit en un espai ideal per a aquells a qui els agradi penjar-se dels arbres tal com ho fan els micos, amb tot aquest reguitzell d’activitats. I per a les persones que els atreguin els esports d’aventura. La proposta la posa el parc acrobràcies Bosc Aventura i es tracta d’un projecte en el qual participa de la mà del comú d’Escaldes-Engordany. L’empresa ha estat la concessionària que s’encarregarà durant vuit anys del circuit lúdic i esportiu a la parròquia, que ocupa un total d’11.700 metres. L’activitat, a més, es desenvolupa enmig de la natura i també es vol conscienciar en tot moment els participants del respecte pel medi. “Durant el trajecte anem explicant a tothom que cal tenir cura del medi ambient i els espais naturals”, exposa Alexandre Sergeat, el responsable de Bosc Aventura. De fet, per posar en marxa les instal·lacions es va tenir en compte la premissa bàsica de no talar cap arbre i les activitats (se’n poden fer entre vint i setanta) es van adaptar als espais. “El projecte ha estat dissenyat per enginyers forestals”, va garantir el cònsol major, Antoni Martí.

Els requits que cal per enfilar-se en algun dels circuits habilitats (n’hi ha de diferents nivells, tant per a adults com per a infants a partir de cinc anys) són fàcils: equipar-se amb un arnès de seguretat, no tenir por i deixar-se portar. I ahir, durant la presentació del parc, més d’un es va deixar endur per l’aventura. El cònsol major de la parròquia, Antoni Martí, en va ser un. Una mica a contracor i més que res per satisfer les peticions de la premsa, va lliscar per una de les tirolines a tota pressa i amb cara d’espant. Per sort, únicament hi va haver rialles. I només les molèsties evidents de l’arnès, segons va confessar el mandatari en acabar.

 

MesAndorra

El Bosc Aventura d’Engolasters combina exercici físic i descoberta del medi ambient

El Bosc Aventura, a Engolasters, «no és només un bosc acrobàtic, sinó també una descoberta de la natura», va explicar Martí.

Antoni Martí assegura que per construir la nova activitat «no s’ha tallat cap arbre», i espera que sigui un pol d’atracció

El parc acrobàtic té tres circuits amb tirolines, ponts i lianes entre els arbres, que pot completar qualsevol persona

E.O.G.

Els infants es poden iniciar en el món dels esports d’aventura en un circuit adaptat a les seves capacitats.

Recentment s’ha obert un nou parc acrobàtic, amb tirolines, lianes i ponts tibetans, entre altres, al mig del bosc, al pla d’Engolasters. Es tracta d’una activitat que combina l’exercici físic i el medi ambient. El cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, ho va resumir dient que «no només és un bosc acrobàtic, sinó també la descoberta de la natura». Per construir-lo, «no s’ha tallat cap arbre», va assegurar Martí. Unes paraules que va corroborar el responsable de Bosc Aventura, l’empresa que gestiona el parc, Alexandre Sergeat, que va explicar que el primer que van fer va ser un reconeixement de la zona i després imaginar un circuit que «s’adapta al bosc». El Comú d’Escaldes va promoure un concurs públic per adjudicar la gestió de més d’11.700 metres quadrats del bosc per desenvolupar- hi activitats d’aventura. La concessió és per a vuit anys, cosa que ha donat seguretat a l’empresa per invertir entre 60.000 i 80.000 euros per construir millors circuits i proves entre els arbres. L’objectiu del Comú era «potenciar la zona d’Engolasters amb atraccions sostenibles», va manifestar el cònsol, que va afegir que el preu de la concessió era per poc més de 2.900 euros l’any (0,25 euros per metre quadrat i any) ja que «l’important no era recaptar diners » sinó crear un pol d’atracció a la zona. El Bosc Aventura, que és com s’anomena el parc acrobàtic, consta de tres circuits: un per a infants a partir de 4 o 5 anys fins als 10 anys; i dos per a adults, un de més accessible, i l’altre amb un grau de dificultat més elevat. El responsable del parc va afirmar que «la seguretat és el més important »; per això, abans de començar l’activitat, un monitor titulat –al parc també es fan pràctiques de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem)– en activitats de muntanya explica les normes de seguretat i d’utilització del material, que cedeix l’empresa als aventurers que es vulguin enfilar als arbres. Després es realitza un circuit curt per veure les aptituds dels usuaris i, finalment, es passa als circuits d’aventura. En total hi ha una setantena d’activitats o proves diferents, que es poden realitzar en un parell d’hores (els dos circuits per adults seguits). Sergeat va assegurar que l’únic límit que es posa des del parc és tenir un mínim de 4 o 5 anys per fer el circuit infantil –situat a una alçada adaptada–, i de 10 anys per accedir als circuits d’adults –que s’ha construït a dos metres del terra. L’altre límit se’l posa cadascú, però no pas per la dificultat tècnica o real a l’hora de recórrer el circuit, sinó per les aprensions que pugui tenir l’usuari en qüestió. És a dir, que no cal tenir unes condicions físiques específiques per poder fer les proves que es proposen. El mateix cònsol va voler provar una de les atraccions i viure l’experiència de tirar-se per una tirolina. El parc estarà obert fins a finals de setembre des de les 10 del matí, en què es fa la primera sortida, fins que s’acabi l’última volta al circuit, que s’iniciarà a les cinc de la tarda. Els preus per als infants oscil·len entre els 10 i els 16 euros, i per als majors de 15 anys entre els 17 i els 22 euros, depenent de si es va sol o en grup de més de 15 persones. L’espai també permet fer celebracions familiars diverses.


 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal