Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Itineraris ecoturístics: Rutes guiades per conèixer tots els racons del país

Imprimeix PDF

El futur ha d'anar en aquest sentit. Conservar el que tenim i mostrar-ho amb detall als nostres visitants facilitant-los la descoberta dels nostres tresors naturals tal com son, sense necessitat de "landies".

Premsa 27/062009

Periòdic d'Andorra

ANDORRA BONICA
Itineraris ecoturístics: Rutes guiades per conèixer tots els racons del país

Per ajudar a descobrir el patrimoni natural del Principat, Andorra Turisme, en col.laboració amb els comuns, ha posat en marxa una iniciativa especialment útil per als visitants. Són els itineraris ecoturístics, uns recorreguts guiats pels indrets més bonics i diversos del país.

Les rutes proposades són quatre: el Parc Natural del Comapedrosa, la vall d'Incles, la vall de Sorteny i la vall del Madriu-Perafita-Claror. L'objectiu principal és donar a conèixer la flora i fauna de les valls andorranes de la mà d'un guia expert.
Cadascuna de les rutes s'ha dividit en nombrosos camins i itineraris que es poden veure detallats en una nova guia. Situats per parròquies, la guia ens explica el que es pot veure a cada excursió, començant per les Aigües Tortes de Siscaró, a Canillo, i acabant per l'itinerari de Fontverd, a Escaldes-Engordany.
La prova pilot d'aquesta iniciativa es va posar en marxa l'any passat. Com que va tenir molt bona acollida, aquesta nova temporada s'ha ampliat l'oferta a 17 itineraris. Entre tots es pot recórrer gairebé tot el Principat, o almenys les zones clau per descobrir a fons el patrimoni natural d'Andorra. Els que s'apuntin als itineraris coneixeran una gran diversitat de fauna, amb espècies salvatges com ara la marmota o bé una gran varietat de flors i plantes, si tenim en compte que a Andorra n'hi ha més de 700.
Alguns d'aquests camins, concretament els de Sant Julià de Lòria, permeten, a més, conèixer els antics oficis d'Andorra. Són, per exemple, els camins del Pastor, del Blat o del Llenyataire. D'altres són especialment recomanables per a l'observació de les aus. També es pot accedir al pic més alt d'Andorra, amb l'ascensió al Comapedrosa, una altra de les propostes. Cal portar calçat i roba adequada, roba d'abric, aigua i avituallament, binocles o telescopi i crema solar i ulleres de sol.
És recomanable fer reserva prèvia i informar-se dels horaris i preus a través de la guia i de les oficines de turisme. Amb aquesta nova proposta d'oci per passar l'estiu, Andorra destaca una vegada més per la conservació i divulgació del seu patrimoni natural, una font de riquesa permanent i inesgotable per a les generacions d'ara i del futur.

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal