Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El Ministeri de Medi Ambient crearà una llei de Protecció de la Natura - La llei d'Impacte al febrer

Imprimeix PDF

Premsa 20/11/2009

Periòdic d'Andorra

El Ministeri de Medi Ambient crearà una llei de Protecció de la Natura
El text esdevindrà una eina legal per fer complir tasques de gestió i desenvolupament al medi
Alay anuncia que la legislació sobre impacte ambiental entrarà a tràmit el febrer vinent

Lara Garnica - Andorra la Vella

El ministre d'Agricultura, Medi Ambient i Ordenament Territorial, Vicenç Alay, va comparèixer ahir a Casa de la Vall, davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient. En una reunió que es va allargar tot el matí, el ministre va mostrar les línies estratègiques del Departament de Medi Ambient i el de Patrimoni Natural.

El van acompanyar els dos directors respectius, Xavier Cuenca i Pere Roquet.
Una de les propostes fermes des del ministeri competent, i comunicada ahir per Alay, és la creació d'una futura llei de Protecció de la Natura. La intenció de la normativa és "establir una eina legal que permeti a les administracions complir les tasques de protecció i gestió del medi natural", segons va definir el ministre. Tractaria aspectes com ara la cobertura dels parcs naturals o els accessos rodats per muntanya.
Alay va explicar davant la Comissió que aquesta legislació cal desenvolupar-se a partir de la col.laboració conjunta amb els set comuns, una feina que ja s'ha iniciat. Actualment les tasques perquè aquesta llei esdevingui una realitat es troben en una primera fase de recopilació. Alay va explicar que és conscient que es tracta d'un projecte difícil perquè afecta aspectes d'oci i personals (va posar l'exemple de l'accés dels vehicles en zones de muntanya), però que considera necessari per tal d'equiparar-se en termes de medi ambient amb legislacions europees. Segons Alay, el Principat està "distant i endarrerit" respecte a aquests països.

LA LLEI D'IMPACTE, AL FEBRER
El ministre de Medi Ambient també va aportar novetats respecte la llei d'impacte ambiental, una legislació que l'anterior Govern ja va intentar aprovar. La intenció des del ministeri és que al mes de febrer de l'any vinent entri a tràmit parlamentari. El socialdemòcrata va explicar que la llei mantindrà "la major part dels elements" de la que va presentar l'anterior Executiu, afegint les esmenes que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata va presentar llavors.
A banda d'aquestes dues importants legislacions, des del Departament de Medi Ambient i Patrimoni Natural es treballarà en altres aspectes que l'ens considera indispensable. Es crearan nous refugis guardats, com ara el de Sorteny, que serà una realitat com a molt tard a principi de 2011, així com s'està estudiant fer-ne un al Madriu.També es destinarà una partida pressupostària als camins rals per tal d'interconnectar-los i potenciar així el turisme de natura. En aquest sentit, es milloraran i unificaran els GR (senders de gran recorregut). Alay es va comprometre a tirar endavant aquests aspectes que "no van ser assolits", tot i ser proposades des de l'anterior Govern.

Més Andorra


El Govern preveu entrar a tràmit la Llei d’Impacte Ambiental a principis del 2010
El projecte recuperarà «la major part dels elements» de la que va presentar l’anterior Executiu

El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, va indicar que es preveu que la Llei d’Impacte Ambiental entri a tràmit a finals de febrer del 2010 i que, a més, es pretén tenir avançats els dos reglaments bàsics que se’n desprendran. Alay també va parlar de la voluntat d’establir una Llei de Protecció de la Natura, conjuntament amb els comuns, que esdevingui «una eina legal que permeti a les administracions complir les tasques de protecció i gestió del medi natural». La Llei d’Impacte Ambiental que proposarà el Govern recuperarà «la major part dels elements» de la que va presentar l’anterior Executiu liberal i hi afegirà les esmenes que el grup Parlamentari socialdemòcrata va presentar llavors. En aquest sentit, el ministre va recordar que va ser el grup parlamentari Liberal el que no va permetre que la llei finalment no prosperés. Pel que fa al projecte de Llei de Protecció de la Natura, Alay va comentar que el departament es troba en la primera fase de recopilació i que encara se n’ha d’acotar el model, ja que és un projecte «complex», atès que ha de donar cobertura «a qüestions molt diferents», com poden ser els parcs naturals o l’accés rodat a la muntanya. Alay va afegir que «hi ha una dificultat d’idiosincràsia» perquè «es fa difícil» que a Andorra es reguli l’accés a la natura o es penalitzin determinats tipus d’activitats» que hi ha col·lectius que practiquen des de fa temps de manera lliure.


[ TORNA ]Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal