Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

L’absència d’inversió atura el projecte de Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 08/12/2009
Diarid'Andorra

El projecte no troba suport financer per manca d’una infraestructura hotelera al nucli de Sant Julià de Lòria
DIMARTS, 08 DE DESEMBRE DE 2009 08:46 - A.G. - Sant Julià de Lòria

Es va començar la casa per la teulada. Naturlàndia ha avançat poc des que els dirigents comunals van presentar el projecte, ara fa tres anys. El capital privat, que ha de servir perquè la iniciativa prengui ales, no arriba i fa impossible, de moment, tirar endavant els diferents equipaments que han de constituir el parc temàtic.

El principal motiu que frena la inversió privada seria la falta d’una infraestructura hotelera sòlida al nucli de Sant Julià de Lòria, segons fonts properes al comú.

De fet, l’ens parroquial tenia pensat crear edificis i el mateix parc temàtic quan es venguessin les 285 accions que la iniciativa privada havia d’adquirir per 45 euros cadascuna. Però sense aquesta injecció de diners, el projecte es mantindrà aturat, informen les mateixes fonts. Sense els equipaments hotelers necessaris al nucli de Sant Julià –que es troba a disset quilòmetres d’on s’ha projectat Naturlàndia– i al mateix indret on s’ha de construir el parc, la iniciativa privada no hi vol invertir.
Fer realitat la totalitat del projecte costa, en aquests moments,  cinquanta milions d’euros –tot i que fa tres anys la quantitat ascendia a quaranta dos milions–. Però ara com ara, només s’han invertit els tres milions i mig que va costar el Tobotronc i els 120.000 euros per la compra de la pista de gel. El cònsol menor, Enric Sangrà, va declarar fa dies a AD Ràdio que Naturlàndia seria una realitat encara que entrés menys capital privat del previst. Les mateixes fonts confirmen que sense aquest suport financer difícilment el projecte –que és la nau capitana de l’actual equip de govern– es podrà realitzar. El cònsol major, Josep Pintat, va dir fa mesos que no li faria res que el comú es desprengués de la majoria accionarial si un empresari volgués el control. Segons sembla, Pintat hauria dit això per atraure capital. Aquesta opció ja s’ha descartat i l’ens tindria el control.

La inauguració fa tard
El projecte va amb molt retard en aquests moments si tenim en compte les previsions que es van fer el desembre del 2006, quan es va presentar en societat el projecte. Llavors es va calcular que gran part de Naturlàndia estaria enllestit a l’estiu del 2009. A hores d’ara els treballs de consolidació del camp de neu haurien d’estar executats, i han d’incloure la instal·lació de canons de neu artificial, la millora del camp de tir i la construcció del que ha de ser el parc temàtic i l’espai de multiactivitats. També s’havia de fer un pàrquing amb capacitat per a 280 places al mateix camp de neu. Una de les actuacions que sí s’han fet és el condicionament de la carretera que porta fins al parc. Fa tres anys es va preveure que en aquests moments només quedaria el refugi d’altura i el giny que havia de portar els turistes del nucli de Sant Julià a les instal·lacions.
Les fonts pròximes al comú també destaquen que actualment l’equip de govern no sap com desencallar la situació. També indiquen que quan es va idear la iniciativa no es va pensar en les conseqüències i en els recursos, ja que a la zona on es vol construir el parc animal no hi ha recursos i hi falta l’aigua necessària per a les diferents espècies d’ós, llop, linx i rapinyaire que s’hi volen portar. “I sense la introducció d’aquests animals Naturlàndia no té sentit”, es comenta.
En aquests moments, el Tobotronc és un dels principals atractius de Naturlàndia, però segons auguren les fonts aquesta atracció “passarà de moda” d’aquí a dos anys aproximadament.

UNA NOVA RUTA I SORTIDES NOCTURNES, LES NOVETATS DEL PARC

Naturlàndia va presentar ahir les novetats d’aquesta temporada. Els turistes podran gaudir de sortides nocturnes amb múixing, quads i motos de neu durant la nit. Aquests itineraris nocturns es farien els dimecres i els divendres. D’altra banda, també s’estrenarà una nova ruta amb raquetes de neu. La responsable de Naturlàndia, Laura García, comentava que es tracta d’un itinerari en què els visitants gaudiran del paisatge. “És molt indicat per als amants de la fotografia i per a aquells a qui els agradi contemplar el paisatge”, explicava García. La responsable assegurava que no cal una gran capacitat física per realitzar-lo i que el poden fer famílies amb infants.
D’altra banda, també s’ofereixen nous paquets turístics, són els forfets multiactivitats. És d’un dia i l’adult haurà de pagar 50 euros; els nens d’entre cinc i onze anys, 32; i els infants de tres i quatre anys, 24. Amb aquest forfet es podrà baixar pel Tobotronc tantes vegades com es vulgui, es podran fer tres baixades pels tobogans de neu Tubby i es podrà patinar per la pista de gel, fer una excursió amb el vehicle eruga durant mitja hora i esquiar durant un dia.
D’altra banda, a la presentació es va informar que s’està treballant per atraure el mercat anglès i rus i s’està començant a tenir contactes amb el mercat israelià.

El Periòdic d'Andorra

Naturlàndia congela les tarifes i optimitza les inversions d'hivern

Continuarà apostant per atraure el turista rus i dedicarà esforços per captar l'anglès

Un itinerari de raquetes, activitats nocturnes i mantenir el 'Tubby', les novetats

CLARA GARNICA - SANT JULIÀ DE LÒRIA

 El parc temàtic de Naturlàndia va presentar ahir la nova temporada hivernal, que va iniciar-se oficialment dissabte passat. De moment, i en espera que se seleccioni el nou director, les novetats van ser presentades per la directora en funcions, Laura Garcia, acompanyada de la directora comercial, Meritxell Cassi.

Es tracta d'una temporada marcada per la contenció de la despesa i l'optimització al màxim de les inversions, segons va explicar Cassi. D'altra banda, però, s'han congelat les tarifes respecte a l'hivern anterior amb la voluntat de continuar creixent en nombre de clients, un fet que s'ha produït especialment durant aquest darrer estiu.

Les novetats, per tant, no són espectaculars, o almenys costoses. S'ha creat un nou circuit de raquetes de tres quilòmetres, que s'uneix a l'oferta ja existent d'aquesta activitat. També s'ha optat per mantenir l'activitat del Tubby, un tobogan que va iniciar-se aquest estiu, i que funcionarà "en funció de la quantitat de neu", va explicar Garcia. Si hi ha gruixos importants, serà una pista d'esquí de fons. La tercera novetat són les sortides nocturnes de múixing, quads i motos de neu dos dies a la setmana, concretament els dimecres i els divendres.

Pel que fa a les noves accions comercials, Naturlàndia ha creat tres nous paquets d'activitats, una demanda que "ens feien els propis clients", va informar Cassi. Fins ara aquests paquets eren accions puntuals, però ara seran incloses al catàleg. Es tracta de l'Aventura pack, destinat sobretot als joves, l'esquí pack, pels amants de l'esquí de fons, i el Forfet Multiactivitat, pensat sobretot per al client familiar. Els costos oscil.len entre els 61 i els 50 euros per als adults, i els 47 i 24 euros per als nens. Tots aquests paquets inclouen almenys un viatge amb el Tobotronc, segons Garcia "l'oferta estrella". L'atracció ja està el 100% operativa després que una avaria en un cable la mantingués aturada un mes i mig. La directora en funcions va assegurar que des de llavors no s'ha produït cap altre problema i que l'atracció funciona amb total normalitat.


A CERCAR EL TURISTA ANGLÈS

Cassi va explicar que Naturlàndia continuarà apostant per la promoció del turista rus, ja que aquest any "ha donat molt bons resultats", i és una tipologia de client al qual li agrada molt la natura i l'opció familiar del parc temàtic. L'altre canal de promoció, i que s'intentarà incentivar especialment aquesta temporada hivernal, serà el turista anglès. En aquest sentit, la directora comercial va explicar que s'han ampliat contactes amb els touroperadors britànics per incloure Naturlàndia als seus paquets. Finalment, també s'està començant a iniciar contactes amb el mercat israelià.

Quant a l'espanyol, continua sent el més nombrós, en espera de l'arribada del rus, que no arribarà en gran volum al parc temàtic fins al 25 de desembre, va explicar Garcia. La directora en funcions va explicar que s'està incrementant molt l'oferta d'esquí de fons i d'activitats similars a Catalunya, un fet que fa incrementar molt la competència.

Informatius.ad

La Rabassa presenta les novetats per aquesta temporada

L'estació d'esquí nòrdic de la Rabassa Naturlàndia, que ha obert aquest cap de setmana les seves pistes, ha presentat aquest dilluns les novetats d'enguany .

Amb la sensació de satisfacció generada aquests primers dies del pont de la Puríssima, es presentava aquest matí les noves activitats i els nous paquets que ofereix el camp de neu de la rabassa naturlàndia. A tot allò que ja es practica, s´hi ha d´afegir el parc de tobogans Tubby, destinat al públic familiar, o l´Snowride, que consisteix en anar en bicicleta de muntanya per damunt la neu.

També noves maneres de disfrutar els gossos nòrdics, amb conducció o en passejada nocturna. Pel que fa a les raquetes de neu, s´ha creat un nou circuit de 3 quilòmetres d´alt valor paisatgístic. La estació ofereix tres nous paquets d´activitats: Aventura Pack, Esquí Pack i Forfet Multiactivitat, per tal d´ampliar el seu nombre de clients. També hem sabut que un altre dels mercats que podria afegir visitants al camp de neu La Rabassa Naturlàndia és l´israelià.


BonDia

Naturlàndia complementa l'oferta amb activitats nocturnes dos dies a la setmana

Sant Julià de Lòria - Economia  - Escrit per Agències - Dilluns 07, Desembre de 2009 14:08

Naturlàndia ha presentat aquest dilluns la temporada d'hivern 2009-2010 marcada per l'absència de grans inversions.

Entre les novetats que ha presentat, destaca el fet que aquest hivern faran sortides nocturnes de múixing i amb motos de neu dos dies a la setmana. A més, s'ha fet un nou circuit de tres quilòmetres de raquetes de neu, s'obrirà per primer cop a l'hivern el parc de tobogans Tubby i s'ofereixen tres tipus de paquets d'activitats: l'Aventura Pack, l'Esquí Pack i el Forfet multiactivitat.

Naturlàndia vol convertir-se en un complement d'altres activitats al Principat. Per això, ha ideat un nou producte a l'hivern, que serveix de complement no només a les persones que vénen a practicar esquí de fons, sinó també a la resta de turistes. Així, dos cops a la setmana, els dimecres i els divendres, l'estació ofereix la possibilitat de provar el múixing, els quads i les motos de neu durant la nit. A més, un dels objectius també és anar 'obrint-se poc a poc al mercat estranger', tal i com ha comentat la directora de màrqueting de l'estació, Meritxell Cassi. En aquest sentit, Naturlàndia continua treballant amb el mercat anglès i rus i també està començant a tenir contactes amb el mercat israelià.

El Tobotronc, això sí, continua sent l'estrella de Naturlàndia. Per això han inclòs aquesta activitat dins dels tres paquets. L'Aventura Pack té un cost de 61 euros per persona adulta i inclou un viatge amb el Tobotronc, un circuit individual de paintball, una hora de classes d'iniciació al BTT i una excursió amb quad o moto de neu. El forfet de nen costa 47 euros. L'Esquí Pack inclou el forfet d'un dia, una hora de classes d'esquí de fons i dos viatges de Tobotronc, amb el lloguer de material inclòs. El preu per als adults és de 52 euros, 41 per als infants i 30 per als infants de tres i quatre anys. El Forfet multiactivitat permet fer un nombre il·limitat de viatges al Tobotronc i de temps a la pista de patinatge, tres baixades als tobogans Tubby, una excursió amb el vehicle eruga i el forfet d'esquí.

Pel que fa a l'inici de la temporada d'hivern, la directora en funcions, Laura Garcia, s'ha mostrat 'molt contenta i il·lusionada' per la bona afluència de gent. Tot i que en els dos primers dies de la temporada no s'han venut tants forfets com l'any passat, el nombre de persones que han vingut per fer una altra activitat ha crescut.

[ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal