Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Polèmica entrada de la Mútua en l’accionariat de Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 31/07/2010

Diari d'Andorra

La parapública compra unes 11.000 accions per ‘recomanació’ del comú

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 31/07/2010

La Mútua Elèctrica de Sant Julià entra en l’accionariat de Naturlàndia. Així ho ha acordat l’assemblea general ordinària de socis. L’acord es va adoptar amb polèmica. De fet, la reunió va ser més moguda que en altres ocasions, quan els punts de l’ordre del dia passen discretament i s’aproven normalment amb consentiment i sense cap discussió.

El fet que l’accionariat de la mútua sigui molt ampli –hi ha uns set-cents socis– i que un bon grapat d’aquests siguin també defensors de la Rabassa i, fins i tot, membres dels col·lectius que s’oposen al projecte de Naturlàndia, va generar crítiques a l’adquisició d’accions. El comú lauredià, accionista molt destacat en l’entitat mutualista, hauria recomanat, segons les fonts, que la Mútua entrés a l’accionariat. I no pas, segons les esmentades fonts, per falta de compradors, sinó per mostrar el suport socioeconòmic de la parròquia al projecte del parc temàtic. “La Mútua no es dedica a l’electricitat? Doncs que es dediqui a gestionar la xarxa elèctrica i de la millor manera possible. I res més”, van assegurar alguns dels crítics amb la posició finalment majoritària.

Assemblea

La reunió es va fer dimecres passat, just després de la celebració de la festa major, tal com sol ser habitual. I l’ordre del dia era molt corrent, segons les fonts, que van assegurar que, ara per ara, no hi ha cap canvi significatiu en la junta directiva de la Mútua. El consell d’administració de la societat el presideix l’advocat Joan Albert Farré. L’any que ve es preveu que hi hagi els canvis importants. La presidència haurà de ser rellevada. El que no es rellevarà, perquè definitivament es va aprovar, va ser la compra de les accions. Segons les fonts consultades, Mútua Elèctrica de Sant Julià adquirirà aproximadament un vuit per cent de les accions que ara s’han posat a la venda. És a dir, gairebé un vuit per cent dels 134.286 títols posats al mercat. Globalment, l’entitat acabarà tenint entre el 2 i el 3 per cent de l’accionariat del parc temàtic dels Pirineus. En xifres rodones són unes 11.000 les accions adquirides (el mínim són deu), que suposa una inversió de més de 300.000 euros. Les participacions es van començar a vendre a partir de principi de mes.

EL 2009 ES VA TANCAR AMB UN SUPERÀVIT DE 231.000 EUROS

Un dels punts que van rebre el vist-i-plau dels accionistes va ser l’estat de comptes. Un clàssic en qualsevol assemblea, també en la de la Mútua Elèctrica de Sant Julià. El consell d’administració va presentar un superàvit de 231.000 euros per a l’exercici passat. Els guanys han caigut de forma molt important respecte del 2008, quan van ser gairebé tres vegades superiors. Segons les fonts consultades, els marges s’han reduït i, també, l’any passat es van haver d’afrontar més despeses que en el curs anterior. En global, i en xifres rodones, la Mútua va ingressar el 2009 més de 6,4 milions d’euros. Mentre que en el capítol de despeses es va arribar a poc més de 6,1 milions.

Dels beneficis obtinguts, tal com s’ha fet pràcticament des de sempre, segons van recordar les fonts, es reserva una petita part per repartir-la com a dividends. És una qüestió testimonial. Aproximadament, es distribueixen entre els accionistes el 2,5% dels beneficis. Atès que hi ha prop d’11.500 accions, de resultes dels guanys obtinguts durant l’any passat cada soci rebrà 50 cèntims per cada acció que tingui.

Pel que fa a les inversions, les fonts van assegurar que es manté el compliment de la posada en marxa del pla estratègic que anava del 2010 al 2015. Això suposa una injecció anual d’entre 400.000 i 500.000 euros. Mentrestant, els tècnics de la companyia ja treballen en un altre pla estratègic. En aquest cas, s’hauria d’allargar fins al 2020.


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal