Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Amics de la Rabassa assegura que tenen la 'consciència tranquil·la' per la informació facilitada a National Geographic

Imprimeix PDF

Premsa 07/12/2010

Fòrum.ad

L'associació d'Amics de la Rabassa ha respost a les declaracions del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, sobre la carta que van adreçar des del col·lectiu a National Geographic. La portaveu d'Amics de la Rabassa, Pilar Pijuan, ha assegurat que tenen la 'consciència molt tranquil·la' perquè el que han fet ha estat només informar a National Geographic del què és Naturlàndia, i 'si decideixen que no volen tirar endavant l'acord després de rebre la informació, el que es demostra és que el projecte no és respectuós amb el medi ambient'.

Quant a les signatures que van presentar contra el projecte, i que el cònsol ha criticat aquest dilluns al matí al programa Ara i Aquí de RNA, Pijuan ha indicat que van considerar també les firmes dels residents perquè tenen dret a opinar i que si n'hi ha alguna d'estrangers que se'ls hagi 'colat' seran molt poques.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria ha dit aquest dilluns al matí que si l'acord amb National Geographic perquè establissin una franquícia a Naturlàndia no prospera a causa de la carta d'Amics de la Rabassa, no descarta emprendre les mesures legals necessàries. A aquestes declaracions ha respost la portaveu d'Amics de la Rabassa, Pilar Pijuan, que ha assegurat que tenen 'la consciència molt tranquil·la' perquè no han fet res dolent.

La carta que van enviar des de l'associació a la redacció de National Geagraphic a Amèrica, informava 'dels actuals i potencials efectes perniciosos del projecte de Naturlàndia, i especialment sobre algunes espècies d'ocells protegits per la llei'. Pijuan ha indicat que la seva voluntat era la de fer saber a una organització 'que sabem que té una gran sensibilitat amb la conservació del medi ambient' perquè no s'impliquessin en un projecte que 'utilitza malament el prefix eco i perjudica la natura'.

Junt amb la carta, Amics de la Rabassa va incloure un estudi dels efectes sobre la flora i la fauna fet per un expert, i va recomanar a National Geographic llegir la informació de la seva pàgina web i 'reconsiderar la seva intenció de posar una botiga a Naturlàndia'. Per aquests motius Pijuan interpreta que si finalment l'acord no prospera 'es demostra que el projecte de Naturlàndia no és respectuós amb el medi ambient i, per tant, no hi volen donar suport'.

Quant a la valoració de les signatures de ciutadans que va entregar Amics de la Rabassa al Comú de Sant Julià, i que aquest dilluns al matí el cònsol ha criticat perquè la majoria no són ni de Sant Julià ni d'Andorra, Pijuan ha assegurat que els residents també tenen dret a opinar. Josep Pintat ha dit que hi havia firmes de residents i de turistes que opinen, però que 'no han de venir a dir com ens hem de gestionar'.

Amics de la Rabassa, però, va dir des del principi que recollirien signatures també dels residents perquè els afecta, de la mateixa manera que afecta a tothom d'Andorra i als ciutadans dels Pirineus. Quant als estrangers, Pijuan pensa que 'se'n pot haver colat alguna, però no gaires', perquè es va demanar que hi participessin els residents o andorrans ja que 'considerem que qualsevol persona resident al Principat d'Andorra té dret a demanar la protecció d'un espai d'ús públic'.

 

Diari d'Andorra

Retrets entre Pintat i Amics de la Rabassa

El cònsol major critica l’acció de l’associació contra Naturlàndia i el col·lectiu diu que té la “consciència tranquil·la”

Agències - Andorra la Vella - 07/12/2010

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, va acusar ahir, en declaracions al programa Ara i Aquí d’RNA, l’associació Amics de la Rabassa d’actuar de “mala fe” després d’assabentar-se divendres passat que aquest col·lectiu havia enviat una carta a National Geographic, a Washington, per demanar que no tirés endavant l’acord que estan a punt de signar amb el comú per establir una franquícia a Naturlàndia.

Des del punt de vista de Pintat, aquest acord beneficia “la parròquia i el país” i per això creu que aquestes accions “freguen l’absurd”. El cònsol va lamentar que mentre “hi ha una part de gent que intenta tirar endavant buscant alternatives de futur, n’hi hagi d’altres que es queden en l’immobilisme o l’obscurantisme”.

L’associació Amics de la Rabassa no va tardar a respondre a les declaracions de Josep Pintat i la portaveu del col·lectiu, Pilar Pijuan, va assegurar que tenen “la consciència molt tranquil·la” perquè el que han fet ha estat només informar National Geographic del que és Naturlàndia, i “si decideixen que no volen tirar endavant l’acord després de rebre la informació el que es demostra és que el projecte no és respectuós amb el medi ambient”.

Accions legals

El cònsol major va explicar que durant aquesta setmana es comprovarà si els acords han quedat afectats per la carta enviada per Amics de la Rabassa. I en aquest sentit no va descartar emprendre mesures legals si l’acord no es tanca per culpa del que va qualificar “d’intoxicació”.

Segons Pijuan, però, la missiva només informava “dels actuals i potencials efectes perniciosos del projecte de Naturlàndia” i va indicar que volien “fer-ho saber a una organització que té una gran sensibilitat amb la conservació del medi ambient” perquè no s’impliquessin en un projecte que “utilitza malament el prefix eco- i perjudica la natura”.

D’altra banda, Pintat també es va mostrar crític amb les signatures recollides i va assegurar que després d’estudiar-les, han vist que només unes 500 són de nacionals i la resta són de residents i turistes. “Hi ha firmes de diferents nivells”, va dir el cònsol, que hi va afegir que aquí voten els andorrans que “són els que legítimament estan capacitats per prendre decisions i per impulsar projectes”.

Amics de la Rabassa es va defensar assegurant que els residents també tenen dret a opinar i quant a les firmes d’estrangers, Pijuan va dir que “se’n pot haver colat alguna, però no gaires”.

 

BonDia

 El cònsol lauredià acusa Amics de la Rabassa d’"actuar amb mala fe”

Sant Julià de Lòria - Societat Escrit per Agències / Redacció

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, ha acusat Amics de la Rabassa d’actuar de mala fe després d’assabentar-se divendres passat que aquest col·lectiu havia enviat una carta a National Geographic, a Washington, per demanar que no tirés endavant l’acord que estan a punt de signar amb el Comú lauredià. Pintat va anunciar fa unes setmanes que la corporació estava negociant amb National Geographic per poder establir una franquícia a Naturlàndia, i va avançar que les negociacions estaven pràcticament enllestides. En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià no va descartar, en declaracions al programa Ara i Aquí de RNA, emprendre les mesures legals que considerin oportunes si l’acord no es tanca per culpa del que va qualificar d’”intoxicació”.

I és que el mandatari lauredià considera que aquest acord amb National Geographic beneficia la parròquia i el país, i per això creu que aquestes accions “ratllen l’absurd”. Així mateix, el cònsol va lamentar que mentre hi ha una part de gent que intenta tirar endavant buscant alternatives de futur, n’hi ha d’altres que es queden en l’”immobilisme o l’obscurantisme” i que deuen partir de la base que “jo en aquesta vida ja ho tinc tot resolt, i si els altres no poden tirar endavant, que es fotin”. I va afegir que això “no és ètic”. Pintat va explicar que en el transcurs d’aquesta setmana es comprovarà si aquests acords han quedat afectats per aquesta carta.

El cònsol també es va mostrar crític amb les signatures recollides per Amics de la Rabassa contra el projecte de Naturlàndia. En aquest sentit, va explicar que s’han estudiat les 1.370 firmes, de les quals 230 són de gent de Sant Julià, entre 400 i 500 de nacionals del país (incloent les 240 dels lauredians), i la resta són de residents i turistes. Pintat considera que hi ha firmes de “diferent nivell”, i que aquí voten els andorrans, que “són els que legítimament estan capacitats per prendre decisions i per impulsar projectes”.

Pintat va assegurar que no pot ser que es comptabilitzin les firmes de, per exemple, un alemany que vingui a la Fira d’Andorra la Vella i que no resideix al país, i que alegrement signi per “una sensibilitat ecologista que pugui tenir”, ja que el que ha de fer és veure com s’aplica al seu país i no venir a dir “com ens hem de gestionar”.

Els ecologistes asseguren “tenir la consciència molt tranquila”

Des de l’associació d’Amics de la Rabassa es van voler respondre amb rapidesa les manifestacions del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, sobre la carta que van adreçar des del col·lectiu a National Geographic. Així, la portaveu d’Amics de la Rabassa, Pilar Pijuan, va assegurar que tenen la “consciència molt tranquil·la”, perquè el que han fet ha estat només informar National Geographic de què és Naturlàndia, i “si decideixen que no volen tirar endavant l’acord, després de rebre la informació, el que es demostra és que el projecte no és respectuós amb el medi ambient”. Quant a les signatures que van presentar contra el projecte, i que el cònsol també va criticar, Pijuan va indicar que també van tenir en compte les firmes dels residents perquè tenen dret a opinar, i que si n’hi ha alguna d’estrangers que se’ls hagi “colat”, seran molt poques.


Periòdic d'Andorra

Pintat prendrà accions si no signa l'acord amb National Geographic

Amics de la Rabassa van informar a l'empresa americana sobre l'acció a Naturlàndia

EL PERIODIC - SANT JULIÀ DE LÒRIA

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, ha acusat Amics de la Rabassa d'actuar de ‘mala fe' després d'assabentar-se divendres passat que aquest col·lectiu havia enviat una carta a National Geographic, a Washington, per demanar que no tirés endavant l'acord que estan a punt de signar amb el Comú. Josep Pintat va anunciar fa unes setmanes que la corporació estava negociant amb National Geographic per poder establir una franquícia a Naturlàndia, i va avançar que les negociacions estaven pràcticament enllestides. Pintat no descarta emprendre les mesures legals que considerin oportunes si l'acord no es tanca per culpa del que ha qualificat «d'intoxicació». El cònsol va fer aquestes declaracions ahir al programa Ara i Aquí de RNA.

Per la seva part, Josep Maria Goicoetxea d'Amics de la Rabassa va explicar que des del col·lectiu ecologista es van posar en contacte amb National Geographic per donar tota la informació corresponent a diversos estudis realitzats per experts relativa al problema que existeix en el camp de la Rabassa en les espècies biològiques com les plantes amb la instal·lació de Naturlàndia. Segons va manifestar Goicotxea des de l'associació se li va informar a l'empresa americana mitjançant correu electrònic i convencional per fer-li arribar en garantia tota la informació que des de l'associació es va voler fer arribar.

Pintat considera que aquest acord amb National Geographic beneficia la parròquia i el país i per això creu que aquestes accions «ratllen l'absurd». El cònsol lamenta que mentre hi ha una part de gent que intenta tirar endavant buscant alternatives de futur, n'hi hagi d'altres que es queden en «l'immobilisme o l'obscurantisme i que deuen partir de la base que jo en aquesta vida ja ho tinc tot resolt i els altres si no poden tirar endavant, que es fotin» i va afegir que això «no és ètic». Pintat va explicar que durant aquesta setmana es comprovarà si aquests acords han quedat afectats per la carta enviada pels Amics de la Rabassa.

El cònsol també es va mostrarcrític amb les signatures recollides per Amics de la Rabassa contra el projecte de Naturlàndia. En aquest sentit, va explicarque s'han estudiat les 1.370 firmes, de les que 230 són de gent de Sant Julià, entre 400 i 500 de nacionals del país (incloent les 240 dels lauredians), i la resta són de residents i turistes. Pintat considera que hi ha firmes de «diferent nivell» i que aquí voten els andorrans que «són els que legítimament estan capacitats per prendre decisions i per impulsar projectes». En aquest sentit, el cònsol va afegirque no pot ser que es comptabilitzin les firmes de, per exemple, un alemany que vingui a la Fira d'Andorra la Vella, que no resideixi al país, i que alegrement signi per «una sensibilitat ecologista que pugui tenir, ja que el que ha de fer es veure com s'aplica al seu país i no venir a dir com ens hem de gestionar».

La portaveu d'Amics de la Rabassa, Pilar Pijuan,va assegurar que tenen la «consciència molt tranquil·la» perquè el que han fet ha estat només informar a National Geographic del què és Naturlàndia, i «si decideixen que no volen tirar endavant l'acord després de rebre la informació el que es demostra és que el projecte no és respectuós amb el medi ambient». Quant a les signatures que van presentar contra el projecte, i que el cònsol va criticar ahir al matí al programa Ara i Aquí de RNA, Pijuan va indicar que van considerar també les firmes dels residents perquè tenen dret a opinar i que si n'hi ha alguna d'estrangers que se'ls hagi «colat» seran molt poques.


[ TORNA ]

 

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal