Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Naturlàndia aplega 288 socis privats amb accions

Imprimeix PDF

Comentaris dels lectors al final del text.

Diari d'Andorra

Entre els subscriptors hi ha tres bancs, que han adquirit en conjunt uns 311.000 euros, i tres comuns, a banda del de Sant Julià

C. Audí - Sant Julià de Lòria - 22/02/2011

CampRabassa va començar a caminar formalment ahir com a societat de capital mixt. El comú, amb els vots en contra de l’oposició, va aprovar l’ampliació de capital de Naturlàndia, que en la primera tongada ha col·locat 4,7 milions d’euros en accions.

El procés ha donat finalment entrada a 288 accionistes privats, que han aportat 1,9 milions d’euros al projecte, mentre que 2 milions més els aporta el comú lauredià, tal com ja va avançar ahir el Diari. Per fer possible l’aportació econòmica de la corporació va ser necessari que ahir s’aprovés, també amb la negativa rotunda dels dos consellers de Segle 21, un crèdit extraordinari de 2 milions, que se sufragarà amb endeutament. El 15% restant d’accions les assumirà l’empresa o les empreses constructores del parc de la Rabassa, tal com es va estipular en el concurs públic.


Entre els qui han entrat a formar part del consell d’administració de la societat, i segons consta en una extensa relació de noms que un a un es van llegir durant la sessió plenària, hi ha tres entitats bancàries (i no quatre com s’havia afirmat fins al moment), la Mútua Elèctrica (va comprar uns 300.000 euros en títols) i quatre comuns, comptant el lauredià (Andorra la Vella, Ordino, la Massana i Escaldes-Engordany). Els bancs han adquirit en conjunt uns 311.000 euros (200.000 euros Crèdit Andorrà, 59.000 BancSabadell d’Andorra i 52.000 Banca Privada d’Andorra), mentre que les tres administracions locals ostenten uns 6.100 euros del paquet que es va treure al mercat (l’escaldenca és la que n’ha aquirit més, 3.500 euros).

“L’esforç” de contribuir-hi

El cònsol major, Josep Pintat, va reiterar els agraïments a totes les persones que han dipositat confiança en el projecte. De fet, entre els nous socis hi ha un bon grapat de veïns de la parròquia, que han adquirit paquets petits, de 10, 20 o 30 accions. “És important que hi hagi un nombre important de privats que fan l’esforç de contribuir a tirar endavant un projecte important per a la parròquia i per al país [...]. Naturlàndia té el seu futur, està sent un referent, agradi o no”, va declarar.

El mandatari també va explicar que s’espera que l’adjudicació de les obres, que es podria fer per lots a més d’una empresa perquè així ho preveu el plec de bases, es podria fer al maig, un cop es completin tots els tràmits administratius.

Per contra, el conseller de l’oposició Patrick Frases va aprofitar la sessió d’ahir per tornar a carregar durament contra el parc temàtic. Va titllar de “farol” les informacions aparegudes sobre la voluntat d’un inversor estranger de participar-hi i i va criticar els mandataris locals per “haver-nos venut la moto” amb la posada en marxa del projecte i el compliment dels terminis. També hi va haver retrets per a alguns polítics liberals, per no haver-se implicat en l’ampliació de capital, que va qualificar de “fracàs”: “És qüestionable que de la gent que ha sortit a defensar el projecte en campanyes electorals, com la que vindrà ara, dels cinc candidats dos hagin comprat el mínim i els altres res. O gent del comú anterior, que no tots han comprat... els que ens hi han embarcat tampoc en compren. Tot plegat posa en dubte la credibilitat del projecte”, va concloure.

Frases no va ser l’únic, però, que hi va dedicar crítiques. El mateix Pintat no va “voler passar per alt” l’article d’opinió d’Amics de la Rabassa que va publicar ahir el Diari. Va manifestar “el rebuig” a les actuacions que han dut a terme des del col·lectiu veïnal, “posant traves” perquè National Geographic –el comú ha reprès les negociacions i espera una reposta de la multinacional– s’instal·li a Naturlàndia. “Demostra quin tipus de lauredians i quin tipus d’andorrans hi ha en aquest país. Les idees es debaten a les eleccions i els emplaço que es presentin a les properes comunals”, va incidir.


7 comentaris

* Dissabte, 26 de Febrer de 2011 22:09 Enviat per Lauredià decebut

En un principi es va dir que Naturlàndia no costaria res al Comú doncs l'única aportació que faria seria en forma de cessió dels terrenys per 50 anys i la resta seria aportat pel capital privat. Ara s'ha girat la truita i ja ens comença a costar "només" 2 mil·lions d' Euros. I encara manquen les ja previstes futures ampliacions que si continuen tenint el mateix "èxit" no sabem quan ens costaran.

* Dimecres, 23 de Febrer de 2011 19:22 Enviat per Pel Josep Pintat, si ho vol llegir.

Josep, Josep, en el fons ests un veritable llibre obert, per poc esforç d'interpretació que es faci. Dius: " les idees es debaten a les eleccions". Hauries de parlar amb algun catedràtic de dret constitucional. La llibertat d'expressió és per 365 dies a l'any. Repassa la constitució del nostre país. En el teu cas, encara que probablement votessis contra la constitució, estàs especialment obligat a respectar-la. És un tic típic de caciquisme pensar que, al guanyar les eleccions, es té dret de veto sobres les expressions i actuacions dels administrats.Vols que et digui una cosa força trista ?. No dissimules gens els teus impulsos perquè saps que el teu nombrós electorat no te'n farà retret.

* Dimecres, 23 de Febrer de 2011 15:49 Enviat per j.c

SI fan el que volen ...... i el partit socialista que governo 2 anys que interessos va defensar de la resta del poble ..... zero total, vaja ... presència .!!!! Sant julia és el poble més oblidada dels partits piliticos en tots els nivells. Un vot en blanc és el que havien de fer tots els andorrans seriosos, honrats i fidels al seu país.

* Dimecres, 23 de Febrer de 2011 08:41 Enviat per Un veritable gest de patriota

El sr. Albert Pintat és part de la solució. Com accionista majoritari de la Unió Laurediana, pot ajudar des de la discreció a que l'oposició guanyi les properes comunals: triar uns determinats candidats i no uns altres, organitzar un porta a porta de baixa intensitat, donar poca vida al telèfon durant la campanya electoral... Què hi guanyaria ??. Salvar el partit, evitar la fallida de Naturlàndia, permetre que la nova administració faci de la Rabassa un espai protegit i eviti l'esfondrament de les finances comunals, facilitar el retorn de la primacia política de la família Pintat a Sant Julià...

* Dimecres, 23 de Febrer de 2011 00:45 Enviat per Paloma

Quina raó té la oposició. Aquest poble no sortirà mai més de la ruina econòmica, ni les fires tant penoses que es fan, ni el vial, ni el turisme... rès no podrà treure la parròquia Laurediana d'aquest forat. Gràcies senyors politics!

* Dimarts, 22 de Febrer de 2011 20:34 Enviat per Portar un ciri a Sta. Llúcia. Urgent !!

Aquestes són manifestacions del Sr. Mosegosa,director de Naturlàndia, el dia 3 d'octubre del 2010 a un diari del país: 1): "Masegosa es mostra al 100 % convençut que es vendran la totalitat d'accions posades a la venda". 2): "Des de Naturlàndia s'estan estudiant opcions per gestionar una més que probable sobredemanda respecte les 134.286 accions a la venda". 3): L'opció Masegosa seria "arribar a un acord des del Consell d'Administració per augmentar l'ampliació de capital per sobre dels 4,7 milions d'euros fixats". Senyors de Naturlàndia, SANTA LLÚCIA US GUARDI LA VISTA !!!. I que Déu ens agafi a tots confessats !!

* Dimarts, 22 de Febrer de 2011 19:47 Enviat per Manel

2 M€ / +/-8000 habitants de St Julià = 250€ per barba de grans, petits, nou nats i els que han de nèixer..... i encara volen que comprem accions! i això és el començament ... d'un forat sense fondo. Com ho pagaràn els nostres fills (nosaltres ja no hi serem a temps), a més de sumar-hi psicòlegs, funcionaris sindicalistes rebotats, carpes "provisionals", dapartaments de comunicació, neteja del camp de tiro (un altre cop!),...i el que no ens deixen saber.

[ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal