Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

L’Apapma exigeix que s’instal·li una xarxa de protecció al camp de tir

Imprimeix PDF

Premsa 03/03/2011

BonDia.ad

Nacional – Societat - Escrit per Marià Miño

Dimecres 02, Març de 2011 21:55


El portaveu de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), Miquel Bru, va exigir ahir que s’instal·li una xarxa de protecció al camp de tir de la Rabassa en el cas que es continuïn fent tirades, per evitar l’impacte ambiental de l’acumulació de plom. El representant de l’entitat considera que, amb la sortida de la Federació de Tir del conveni signat amb el Comú de Sant Julià i el Govern, el nou acord entre les dues parts restants ha de propiciar necessàriament la col·locació d’aquesta xarxa.

“Sabent què provoca el plom i les despeses que ha generat la recollida, és impensable que es pugui plantejar fer-ne ús una altra vegada sense xarxa”, va apuntar ahir el portaveu d’Apapma, segons el qual “la federació té la llibertat de retirar-se del conveni, però ja ningú té la llibertat de fer servir unes instal·lacions que no compleixen els mínims requisits de protecció del medi”.


Bru va assegurar que “quan es va construir el camp de tir ja es feia a altres llocs la instal·lació de xarxes, i en aquell moment no hauria costat gaire més i ens hauríem estalviat els 400.000 euros de la neteja”. Així mateix, es va preguntar “si surt més barat posar la xarxa o bé malmetre el medi i haver d’assumir les despeses de neteja”.

Pel que fa a les característiques tècniques de la xarxa, va explicar que “no ho para tot, però ho minimitza moltíssim, perquè recull la majoria del plom, mentre que si no hi ha xarxa és impossible, encara que se’n faci poc ús”, en referència a les declaracions fetes pel cònsol major lauredià, Josep Pintat. En aquest sentit, va concloure: “Cal esperar que les persones escollides pel poble siguin responsables, i la seva responsabilitat és deixar el medi ambient mínimament preservat, tal com diu la Constitució.”

Informe sobre l’estat del sòl

Bru va assegurar que desconeix l’estat actual del sòl, després que es van portar a terme les tasques de neteja del plom, i va aprofitar per demanar públicament al Govern que li faci arribar l’informe corresponent per tenir les dades de primera mà. En aquest sentit, va afirmar que “hem de pensar que si s’ha fet la recollida s’ha fet bé, perquè si no parlaríem de llençar els diners”, si bé va lamentar que “no se’ns ha fet arribar cap valoració de l’estat del terreny i ens agradaria tenir-la”.

La neteja d’Engolasters

Pel que fa a la demanda del cònsol de Sant Julià que s’analitzi també el sòl d’altres zones on es practica o s’ha practicat el tir, el representant de l’Apapma va constatar que “la zona del camp de tir d’Engolasters està contaminada, perquè es van fer analítiques dels sòls coincidint amb el tancament del forn, i a la zona d’Engolasters donava una contaminació extraordinària pel plom”.

Així, Bru va afirmar que “totes les infraestructures que suposen un risc per al medi han de tenir unes mesures correctores” i va afegir que “nosaltres no fem discriminacions entre parròquies, encara que s’ho pugui pensar el cònsol de Sant Julià. Simplement, constatem els seus incompliments públics i notoris”. Finalment, va afirmar que “en aquest país la consciència del medi ambient encara és molt jove i s’han fet autèntiques barbaritats”, i va concloure que “no podem argumentar que si altres no ho compleixen, nosaltres també ho podem incomplir”.

Conveni per establir les obligacions de Comú i Govern

El Govern i el Comú de Sant Julià signaran avui un conveni de col·laboració sobre el camp de tir de la Rabassa que defineix les obligacions de cadascuna de les parts i les mesures de neteja i prevenció necessàries per evitar la contaminació de la zona. D’aquesta manera, el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, va recordar que s’ha fet el sanejament del sòl i aquest acord, que té una vigència de tres anys renovable cada any fins a un màxim de sis vegades, estipula que ha de ser el Comú de Sant Julià el que faci la neteja i la gestió del camp de tir, mentre que el Govern durà a terme el control de la zona per assegurar la preservació del medi ambient. Bartolomé va destacar que amb l’acord es posa “fi a la polèmica” sorgida sobre el control i l’ús de l’equipament i s’ha intentat que “totes les parts surtin satisfetes”. D’aquesta manera, segons destaquen des de l’executiu, l’objectiu del conveni és que un cop sanejada la zona es mantingui en condicions òptimes.


Fòrum.ad


El Govern i Sant Julià defineixen en un conveni les obligacions respecte al camp de tir de la Rabassa

Actualitat

L'Executiu i el Comú de Sant Julià de Lòria firmaran, aquest dijous, un conveni per definir les obligacions de cada part respecte al manteniment del camp de tir de la Rabassa. Segons ha explicat el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, es fixarà que la corporació laurediana sigui l'encarregada de netejar la zona mentre que les accions de prevenció i control necessàries seran responsabilitat de l'Administració general.

L'acord tindrà vigència durant tres anys i a partir de llavors es podrà renovar anualment fins a un màxim de tres vegades. Aquest conveni actualitzarà un primer acord signat al febrer del 2009 entre el Govern, el Comú, i la Federació andorrana de tir, arran dels estudis realitzats que indicaven una contaminació del sòl a causa del plom en aquella zona.


Periòdic d'Andorra

Marcades les competències de manteniment del camp de tir

dijous, 3 de març de 2011 02:00

L'Executiu renova l'acord amb el Comú de Sant Julià per supervisar la zona

P. G. - ANDORRA LA VELLA

El Govern haurà de vigilar que es compleixi el pla de vigilància del manteniment del camp de tir de la Rabassa després de la descontaminació de la zona. El Comú, per la seva part, haurà d'implantar aquest pla de vigilància, posant els mitjans necessaris i marcar els requisits d'ús del camp de tir amb l'establiment d'unes tirades mínimes.

Aquest és el contingut de la renovació del conveni entre l'administració central i la laurediana «que posa fi a una certa polèmica» sobre les competències de cadascuna en el camp de la Rabassa, segons va manifestar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.

Aquesta renovació del conveni té una duració de tres anys i després podrà ser renovat sis cops més de manera anual. Passat aquest termini es preveu que es torni a revisar el text del conveni que vetlla pel bon estat del sòl de la Rabassa.

[ TORNA ]


Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal