Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El Comú implantarà un pla de vigilància sobre la contaminació del camp de tir de la Rabassa

Imprimeix PDF


Premsa 07/07/2011

Més.ad

El Comú de Sant Julià ha convocat un concurs internacional per implantar i finançar un pla de vigilància respecte al plom del camp de tir de la Rabassa, segons va publicar ahir el BOPA. El conseller d’Urbanisme, Josep Majoral, va comentat que el concurs “neix arran del conveni signat entre el Govern i el Comú el març del 2011” pel qual la corporació es comprometia a implantar i finançar aquest pla, que servirà per fer un control a la zona, que va ser netejada i descontaminada entre el Govern i el Comú el 2010. Es preveu prendre mostres “a nivell del sòl, l’aigua, els fruits i els bolets”.
Agències/ Andorra la VellaDiari d'Andorra

Sant Julià de Lòria
Assegurar que el camp de tir es manté net
El comú implantarà un pla de vigilància a la Rabassa per garantir el bon estat del sòl, ja descontaminat de plom
C. Audí / Agències - Andorra la Vella - 07/07/2011

El camp de tir de la Rabassa ha reduït força l’activitat.
El comú de Sant Julià de Lòria activarà un pla de vigilància a la zona del camp de tir de la Rabassa per assegurar que no es torna a contaminar més amb plom, després de la neteja exhaustiva que s’hi va fer.

Per dur-ho a terme activarà un pla de vigilància específic, segons el qual s’haurà de fer el seguiment necessari “per garantir que es mantenen estables les condicions del sòl”. Així ho va explicar ahir al Diari el conseller d’Urbanisme, Josep Majoral, que va recordar que l’acció s’emmarca en el seguit de convenis que s’han tancat amb el Govern per retirar i restaurar la zona del camp de tir del bosc lauredià.
“Un dels punts que establia el nou conveni, del 2011, era la implantació i el finançament del pla de vigilància”, va comentar. En aquest sentit, des de la corporació confien que el sòl es mantindrà en les bones condicions actuals perquè de tirades se’n fan ben poques. De fet, de les zones de tir que té la instal·lació, només en queda una en actiu. I des que es va tancar la major part del camp, segons va detallar Majoral, s’hi han efectuat ben poques tirades: “només proves per als caçadors que es treuen la llicència; uns vuit o nou tiradors”.
El comú va decidir fa mesos clausurar les activitats de “magnituds importants” al camp, perquè no conjugaven amb l’esperit de Naturlàndia, i mantenir únicament l’activitat per a la festa major, Nadal i els cursos de caçadors. Per això dubten que d’ara endavant les anàlisis que es facin al sòl detectin restes de contaminació. “El focus important ja es va anul·lar des de l’acabament de la neteja”, va ressaltar.


Fòrum.ad

El Comú de Sant Julià de Lòria implantarà un pla de vigilància sobre la contaminació del camp de tir de la Rabassa

El Comú de Sant Julià de Lòria ha convocat un concurs internacional per tal d'implantar i finançar un pla de vigilància respecte al plom del camp de tir de la Rabassa, segons ha publicat aquest dimecres el BOPA. El conseller d'Urbanisme lauredià, Josep Majoral, ha comentat que el concurs 'neix arran del conveni signat entre el Govern i el Comú el març del 2011' pel qual la corporació es comprometia a implantar i finançar aquest pla de vigilància per tal d'efectuar 'el seguiment necessari per assegurar que es mantenen estables les condicions del medi'.

El pla servirà per fer un control a la zona que va ser netejada i descontaminada entre el Govern i el Comú el 2010. Es preveu prendre mostres 'a nivell del sòl, l'aigua, els fruits i els bolets' per tal d'examinar que l'àrea no s'hagi tornat a contaminar. 'És impossible –ha dit Majoral- perquè des que es va descontaminar la zona, el focus important de contaminació, que era el camp de tir, ha pràcticament cessat la seva activitat, per tant no hi pot haver contaminació'.

Tot i així, ha destacat el conseller, 'per estar segurs del tot el Comú dóna compliment al conveni i implanta aquest pla de vigilància'. Majoral ha recordat que 'a dia d'avui de les sis pistes de tir que hi havia, només una està en actiu on avui es fan les proves que fa el Departament de Medi Ambient del Govern per donar les llicències de caça, el que vol dir set o vuit tiradors en tot un any'.

Escrit per ANA, el Dimecres, 06 de Juliol 2011

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal