Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

L’accident d’una menor porta a revisar el Tobotronc

Imprimeix PDF

Premsa 21-22-23/08/2011

RECOMANEM LA LECTURA DELS COMENTARIS DELS LECTORS

Diari d'Andorra - Successos

L’accident d’una menor porta a revisar el Tobotronc
El tobogà alpí va funcionar ahir amb tota normalitat després de dues inspeccions inicials

Gabriel Pérez - Andorra la Vella - 22/08/2011

Naturlàndia ha obert una investigació per, d’una banda, esbrinar les causes que van provocar el greu accident d’una nena dissabte al Tobotronc i, de l’altra, veure quines mesures es poden prendre per minimitzar el risc que es repeteixi un incident similar.

Així ho va explicar el director general del parc temàtic lauredià al Diari, que en l’edició d’ahir informava de l’accident. Ricardo Masegosa va remarcar l’existència “d’unes estrictes normes de seguretat per a l’atracció”. La hipòtesi que s’apunta sobre l’accident és que la nena hauria tret el peu de la vagoneta.

El tobogan va funcionar ahir amb normalitat després de dues revisions tècniques, una el mateix dissabte al vespre i l’altra ahir. Tanmateix, la direcció de la instal·lació va avançar que es faran més inspeccions els dies vinents, fins i tot amb la presència de tècnics de l’empresa fabricant.


“Ho repassarem tot una altra vegada per buscar opcions per minimitzar els riscos”, va explicar Masegosa, que va recordar que es tracta “d’un giny que controla el mateix usuari”. El director de Naturlàndia va apuntar que “els constructors s’han mostrat molt sorpresos pel que els hem explicat, perquè, malgrat tenir altres atraccions similars a Europa, no s’han trobat mai un accident similar”. Una de les primeres conclusions extretes de les revisions efectuades és que l’accident no va ser provocat per cap qüestió tècnica i que “si l’usuari té els peus a dins no pot passar res”. Ara la incògnita és saber per què la víctima, una turista catalana de 10 anys que anava a la vagoneta amb una altra noia i no amb el pare, va acabar treient el peu a fora (i per això va topar amb les proteccions externes de la via).

La nena està ingressada a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on va ser traslladada el mateix dissabte a la nit. Fonts del centre van informar ahir que el pronòstic de la petita és “reservat” després de ser intervinguda de diferents fractures al peu. Tot i que no es tem perquè el pugui perdre, és possible que els dies vinents, i depenent de l’evolució, hagi de tornar a ser operada.

Masegosa va apuntar que les despeses sanitàries les cobreixen les dues assegurances contractades pel parc per als usuaris del Tobotronc. També va voler posar en relleu que les estadístiques de sinistralitat d’aquest any eren, fins dissabte, més que positives, ja que “malgrat haver fet més viatges que el 2010, més de 9.000, havíem tingut menys accidents”.


30 comentaris


Divendres, 26 d'Agost de 2011 02:34 Enviat per Alba López Suárez

Josep Tarragona: Doncs que obliguin a pujar només a gent responsable! Sense cap dubte, si es pot fer un mal ús, ha de ser controlat, no ho ha estat, culpa de l'atracció.


Dijous, 25 d'Agost de 2011 20:29 Enviat per Toni

Es lamentable el que ha passat, peró es un fet que ja fá temps que tenim avisos de problemes sorgits en"" l´atracció""" Naturlandia, no ofereix seguretat, un desmai d´una persona baixant, pot ser una tragedia. Busquem solucions La Rabassa se ho mereix


Dijous, 25 d'Agost de 2011 12:10 Enviat per Albert

Estic molt enfadat pel que ha passat i més si em poso en la pell del pare de la nena. No entenc com cap jutge, fiscal o alcalde, o qui sigui,no ha tancat l'atracció de manera cautelar inmediatament. Encara aquest article vol justificar quelcom injustificable. Sr. Gabriel Pérez i Responsables del Diariandorra.ad, el seu article em dóna fàstic, és nefast i mancat d'humanitat; tingui una mica de dignitat. Qui és vostè per jugar a buscar "incògnites", si del que es tracta és d'una atracció que posa en perill la vida de les persones. Per favor. Desitjo de tot cor que la noia es recuperi lo millor posible. Molts animis!


Dijous, 25 d'Agost de 2011 11:33 Enviat per Gemma Serrahima

Trobo molt bèstia la poca humiltat del Sr, Josep Tarragona. Si jo tinc una atracció perquè gent gran, jove i petits disfrutin i passen accidents i, en aquest cas, un accident que cambiarà la vida d'una nena de 10 anys, EL PRIMER que faig és tancar l'atracció durant un temps per fer una revisió i averigüar i millorar allò en que ha fallat per tal que cap nena MAI MÉS es quedi sense peu. A mi m'és igual la normativa i la no sé què, jo no sé si l'atracció compleix la normativa o què, si no la compleix cuidado i si la compleix senyal de que no està ben adaptada en aquesta atracció. L'únic que sé és que una nena, sense actuar imprudentment, li ha passat el que li ha passat, i estarà a l'hospital uns llargs mesos i amb operacions mínim un any... que no n'hi ha prou amb això per motivar al president de Naturlàndia a revisar l'atracció i assumir la responsabilitat? No es pot tractar aquest accident com a un "daño colateral". En quina merda de món vivim que tothom va a la pela i a tenir raó? Abaixar el cap, reconstruir l'atracció perquè sigui més segura, això és el que hauria de fer!!


Dijous, 25 d'Agost de 2011 11:20 Enviat per Mark Mackay

Ès indignant, i més haver de llegir els comentàris de les persones que defensen l'atracció com a segura (Pepito, Enric Sangra, una tal Maria...) i treient importància als accidents..sobretot em fa mal al cor els comentàris del Sr.Josep Tarragona donant ànims al equip de Naturlandia i ni una sola paraula d'ànims per la meva filla de 10 anys......estem molt tristos i cada cop més enfadats... Demano si us plau que es posin en contacte amb mí els testimonis de l'accident. Firma: el pare de la nena (La Maria Mackay)


Dijous, 25 d'Agost de 2011 00:56 Enviat per Seguretat insuficient. S'ha de millorar urgentment i

Si un usuari perd el coneixement posem per exemple al Dragon Khan, arribarà al final, potser desmaiat, però sencer. Si el mateix li passa al tobotronc, m'estimo més no veure-ho. Així s'ha de mesurar la seguretat inicial d'una atracció. Desprès s'han de posar també els medis perquè els usuaris imprudents no puguin fer saltar els mecanismes de seguretat, com per exemple, la vagoneta no hauria de poder iniciar la sortida fisicament si no estan els cinturons cordats i ajustats, i aquests no s'han de poder descordar de cap manera fins el lloc d'arribada. Ja ho sé..., i en cas d'accident? l'equip de salvament ho ha de poder fer amb una clau o eina específica o be tallant-los com es fa en els automòbils si es necessari. Els peus no han de poder sortir de la vagoneta ni volent. Els alpine coaster no haurien de tenir RES que es pogués enganxar o impactar amb cap part del cos del usuari i/o hauria d'estar a una distancia suficient perquè això no succeís encara que l'usuari ho intentés. Etc. etc. Potser llavors es podria parlar d'una atracció segura. Ara ens limitem a passar TOTA la responsabilitat al usuari i això no és honest. Els accidents a repetició ho demostren i malauradament aquest infant n'ha pagat les conseqüències. Que et milloris nena, i tranquil·la que com pots veure, tu no en tens la culpa.


Dimecres, 24 d'Agost de 2011 18:45 Enviat per Josep Maria

Que tanquin el Tobotronc ja!!


Dimecres, 24 d'Agost de 2011 17:52 Enviat per Robert

Senyor Josep Tarragona, els ànims haurien de ser principalment per la nena accidentada i la seva família. No ho considera així? O són més importants els diners de l'empresari que la salut de la nena?


Dimecres, 24 d'Agost de 2011 17:46 Enviat per Max

Tota atracció mecànica on es pugui donar el risc d'accident com el que ha passat hauria de tenir les corresponents proteccions. El tobotronc porta cinturó de seguretat per evitar que el cos surti despedit però no té cap protecció per evitar que els peus es puguin enganxar amb la protecció externa. Al meu parer, la part davantera del cotxe hauria d'estar protegida per evitar la mobilitat dels peus, així l'usurari, petit o gran, no podria treure el peu accidentalment. Davant d'un risc detectat ha d'haver una protecció, i no és el cas. No es pot parlar de complir totes les mesures de seguretat ni això no s'ha fet. Les responsabilitats s'han d'assumir primer i desprès corregir el que està malament.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 12:05 Enviat per joan450

com sempre per tots els accidents en Andorlandia... " LA REPONSABILITAT ALS DE MÈS " XD


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 10:21 Enviat per Anna Terrés Taixés Link del comentari

Sr. Gabriel Pérez i Responsables! No es tracta de quants accidents hi ha hagut ni quina és la proporció, sino de quina és la magnitud del fet i com es pot evitar. Nomès un accident és suficient important per revisar la seguretat de l'atracció i tancar si cal. Un accident, 10 o 50 son una catàstrofe per la vida d'aquestes persones!!!! Independentment de la proporció d'accidents respecte l'any passat o respecte el que sigui. Lo únic que importa és que no torni a passar MAI més, a ningú, independentment de si anava amb el pare, de si va treure el peu o si tenia 10 anys. Vostès, son els que posen les mesures, no? Doncs vostès no les prenen pro bé, per que hi ha masses accidents. Així que meditin, deixin de ser uns empresaris i politics usurers i tanquin. Aquesta nena de 10 anys, vital, guapa, llesta, etc.. quedarà tota la vida marcada per aquest incident. Ja no podrà caminar, còrrer ni ballar.... i què dir de les consequències psicològiques! D'ella, del pares, la germana, els familiars i amics... Nomès un accident és prou important com per tancar l'atracció fins que els peus, el nas i el cul quedin totalment protegits.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 01:49 Enviat per Calamardo

El tobotronc és una atracció collonuda. El que no ho és, són els individus que dirigeixen el funcionament. Però com es pot deixar una atracció on l'usuari és el responsable?????? I a sobre ha de pagar?? vinga ja, banda, que sou una banda. Incidents residuals? A tu si que se t'hauria de residuar, el teu peu.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 23:09 Enviat per jaume

Pepito no seràs del clan dels politics actuals no? Es per la manera que tens d'argumentar els fets! No es pas el primer accident que hi ha el tobotronc el que passa es que molts d'ells no es fan públics. Tenir un atractiu turistic en el qual cada dos per tres i hi accidents que voleu que us digui una mica penos tot plegat.Els turistes ja comencen a coneixer el giny pels pocs accident que s'hi prodeixen. Desitjo per la nena accidentada una molt bona recuperció!


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 21:25 Enviat per ELENA VALLS

NO ES PODEN DEIXAR ALS MENORS DE 14 ANYS SOLS `PER ANAR EN AQUESTA ATRACCIÓ , ELS NENS NO S'ADONEN DELS PERILLS .


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 19:41 Enviat per Pel Josep Tarragona

Ai Josep, Josep!! Dóna també ànims a la nena ferida, home!


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 19:11 Enviat per Que actuï l'àrea de transports per cable ja !!

Si al novembre passat el Sr. Enric Sangrà considerava públicament que l'índex d'accidents era "irrisori i residual", és obvi que no s'han valorat permanentment i amb tot rigor els incidents/accidents. Tot apunta que no és fan reunions sobre la seguretat del giny. La seguretat in situ ; més enllà de la seguretat que segur prometen els manuals del constructor. Jo també dic: que actuï el jutge corresponent ja! Com a mínim, els tècnics de l'Àrea de Transports. Que a la nena li vagi tot bé. Lamento que la persona que signa Pepito no expressi cap bon desitg per la nena ferida.

Noticia relacionada


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 17:49 Enviat per john

estic en un camp de vacances per a families. Barton hall de l empresa PGL. hi ha tirolines gegants, trapezis, escalades, rapels, de tot. pero no hi ha accidents. Per què? doncs pq l'empresa no accepta cap mena de risc. Cap! quan una empresa accepta un risc "l'incident" deixa de ser un accident i passa a ser una temeritat o cosa pitjor. perdre el peu de per vida als 10 anys ! un incident? aqui a PGL no hagues pogut passar. Cal tancar l'atracció fins assegurar-la al 100%. Que actui el jutge corresponent ja!


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 17:48 Enviat per vergonya

Aquells que diuen que el tobotronc es segur, aquells com el senyor pepito, el senyor josep o la senyora maria que intenten argumentar a favor d''aquesta atraccio els dire que al llarg dels 5 km i mig que dura el tobogan no hi ha un sol punt de control, ni tan sols en el punt d''arribada, on els usuaris baixen pel seu propi peu sense ningu que ho controli. Un accident, es, com diu la paraula, un accident, pero quan aquest no es el primer, ja no es pot utilitzar aquesta paraula per encobrir unes responsabilitats que al 100 % toca asumirles als responsables de l'atraccio. Que no es pot controlar el factor persona? Cert. Pero si que es pot preveure per un bot una cama d''una nena de 10 anys, sense força, surti de la vagoneta. Molts anims


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 16:02 Enviat per Tobotronc o toboaccident?

Quina imatge...


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 15:51 Enviat per sonia

Aquest accident no ha sigut el primer al tobotronc. Segons l' Hospital a Andorra, n' hi han contínuament. Els peus en el tobotronc no estan segurs, un sotrac, i poden sortir. Sobre tot,si son dos al trobotronc, el que va davant te els peus com més amunt i poc segurs. La nena que ahir va tenir l'accident no era la primera vegada que pujava, ja sabia com funcionava. Ella no va treure el peu, li va saltar! El més responsable per part de Naturlandia seria parar l' atracció , i no tornar-la a posar en marxa fins que augmentin les mesures de seguretat. Potser el pròxim accident és pitjor.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 14:34 Enviat per Pepito

Obviament hi han mes comentaris "rajant" com no podia ser d'una altre manera. Enfí...jo crec que per moltes mesures de seguretat que hi hagin, hi ha un factor, una variable...que es la variable persona que no es pot controlar mai al 100%. Fa poc he estat en un conegut parc d'atraccions i per molt avisos que fiquin com el de no aixecar els braços ni treure les cames fora del vehicle en el que viatjes, sempre hi han inconscients que ho fan. Que fem? Els lliguem com paquets? Cadascú ha d'assumir la seva propia responsabilitat. Es com llogar uns esquis, foter-te per fora pista, trencar-te les dues cames i dir que la culpa es del que te'ls ha llogat. Una mica de sentit comú. Algú sap la proporció d'usuaris del tobotronc amb la d'usuaris accidentats? Estaria bé saber-la. Per altra banda, en el cas d'una nena, la única pega que hi podem posar es que en el article posa que anava amb una altre noia i no amb el pare. En aquest punt potser si que ha fallat el control. Per últim, cal anotar la "horda" de gent criticant. El Tobotronc agradara mes o menys, pero si tinguessiu la mateixa energia per crear coses al pais com la que teniu per enfonsar el Tobotronc o fer oportunisme politic..."otro gallo cantaria".


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 13:31 Enviat per Sinceritat i un punt de sarcasme.

Vull dir amb tota sinceritat que prego i espero el guariment de la criatura ferida. Si no s'ha produït abans aquest accident, només pot haver-hi una raó plausible: els sants patrons de la parròquia de Sant Julià de Lòria han comprat accions de Naturlàndia.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 13:02 Enviat per "Irrisori" i "residual", deia el Sr. Enric Sangrà.

Titular del Diari d'Andorra del dia 2.11.2010: "L'àrea de transports per cable registra 50 accidents al Tobotronc". Titular del Diari d'Andorra del dia 3.11.2010: "El Comú lauredià veu "Irrisori" l'índex d'accidents al Tobotronc." La declaració és del Sr. Enric Sangrà. De fet, el cònsol menor va dir: "irrisori i residual." Sense comentaris.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 12:09 Enviat per Escriu el teu nom...

Sr. Indignado, ja s´haurà assabentat que la professionalitat en aquest país brilla per la seva absencia.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 11:42 Enviat per No fem cara de sorpresos.

Sr. Masegosa, no menystingui la intel.ligència de la gent. Qualsevol hipòtesi ha de ser prevista, valorada. No puc entendre que no s'hagués contemplat la possibilitat que un usuari, un dia o altre, tregués el peu fora de la la vagoneta. Perdó per insistir: els fabricants, el Sr. Masegosa, donaven per fet que mai una persona, inclús distretament, mai treuria el peu fora de la vagoneta ??. Jo també vull, sra. Maria, "que no es tornin a repetir accidents d'aquesta mena". Però no relativitzem. De tot cor, que la nena es curi plenament.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 11:05 Enviat per Indignado

Naturlandia es un parque temático de actividades de invierno (alguna hacen también en verano), situado en Andorra, creo que en La Rabassa, subiendo por Sant Julià de Llòria. Me habían hablado en concreto de una actividad llamada muixing (paseos en trineo tirado por perros). Como tenía previsto ir el fin de semana del 6-7 de marzo, envie un mail solicitando una reserva para el domingo día 7, para mi hija y mi mujer. Poco después, y ante la falta de noticias, llamé para interesarme, y me comentaron que las chicas de las reservas estaban muy liadas, y que como aún faltaba tiempo no habían planificado aún las reservas para dichas fechas, que no me preocupara que llamarían. El jueves, 4 de marzo, aún no tenía noticias por lo que volví a llamar. La chica que me atendió no tenía ni idea del asunto, y me comentó que ya pasaría el recado. Insistí diciendo que teniamos que subir a Andorra ese fin de semana, por lo que le dejé mi nùmero de móvil, y le pedí que por favor me dijeran algo. El sábado día 6, ya en Andorra, volví a insistir sin éxito, y finalmente el mismo domingo 7 por la mañana, me dijeron textualmente que "si no me habían dicho nada es que seguramente no habían podido atender la reserva". Entiendo perfectisimamente lo de la reserva, ya que puede haber más demanda que oferta, lo que no puedo entender es la dejadez y la falta de información, y la imposibilidad hasta el mismo día, y después de insisitir, de obtener una respuesta sobre si tenía reserva. En conclusión, no puedo por más que catalogar mi experiencia al respecto como muy negativa,


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 10:41 Enviat per maria

Em sembla que s'exagera moltissim sobre aquesta atracció. Pot ser que hi hagin accidents, sempre n'hi han a tot arreu, però això no implica que sigui perillós. Hi han molts més accidents d'esquí, que sovint a l'hivern bloquejen urgències, i això no implica que sigui un esport perillós. Però a vegades la gent no és prou cauta i curosa. Esperem que aquesta nena es millori quan abans millor i que no es tornin a repetir accidents d'aquesta mena. Però no per això cal malmetre contra el tobotronc.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 10:07 Enviat per Josep Tarragona

Els accidents al tobotronc son sensa cap dubte produits per un mal us per part dels usuaris, com no posarse al cinturo o treure les mans o peus fora de la vagoneta. Sempre he pujat al tobotronc amb als meus fils y mai hem tingut cap ensurt. Anims a tot l' equip de naturlandia per la vostra profesionalitat.


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 09:54 Enviat per Miquel Calsina Gordi

Quants accidents són "menys accidents" ?


Dilluns, 22 d'Agost de 2011 09:33 Enviat per Carles

Aquest giny no es gens segur. Hi han molts més accidents dels que la gent es creu (diuen que a la seva inauguració els periodistes que el van provar ja es van fer mal peró no es va sentir dir res al respecte). Si mireu la pàgina web del fabricant es de lluny el mes llarg i complexe que mai han fabricat i l'experiment els ha sortit malament. Dificil de controlar durant tota la baixada que fan els usuaris. D'altra banda, si els ciclomotors es poden portar a partir dels 14 anys, no entenc que al tobotronc puguin pujar nens de 8 anys sols. Es impossible que puguin avaluar bé el risc, la velocitat i les distàncies. Molt mal muntat tot plegat, i masses accidents com per poder-se considerar una atracció segura. Anims per la familia de la menor, i esperem que tot vagi molt bé i pugui recuperar-se ràpidament sense seqüeles.RTVA - 21/08/2011


Una nena de 10 anys, ferida al Tobotronc


Una nena de 10 anys, turista de Barcelona i que havia vingut a Andorra a passar uns dies amb els seus pares va resultar ferida ahir a la tarda al Tobotronc. Tot sembla indicar que la nena va treure el peu de la vagoneta i se li va quedar enganxat. Segons Naturlandia, no es tracta d`un malfuncionament del giny. La nena, que ràpidament va ser traslladada a l`Hospital nostra Senyora de Meritxell, va ser portada posteriorment a Barcelona, a la Vall d`Hebrón. I és que el fet que la vagoneta anés a certa velocitat, va fer que el peu li quedés força malmès. Encara es desconeix l`abast exacte de la seva lesió.


RTVA - 22/08/2011


El comú de Sant Julià assegura que el Tobotronc està en bon estat

La nena de deu anys que aquest cap de setmana va patir un accident mentre baixava pel Tobotronc continua ingressada a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on va ser traslladada el mateix dissabte a la nit. El Comú de Sant Julià de Lòria, per la seva banda, ha volgut deixar clar que el giny compleix totes les normatives de seguretat. També puntualitza que ha passat totes les revisions escaients i que, en el moment de l`accident, estava en perfecte estat. Malgrat tot, s`incrementaran els avisos del personal perquè tots els usuaris compleixin les normatives de seguretat. D`altra banda, en el mateix centre sanitari també es troba ingressat, en aquest cas a l`UCI, l`home de 52 anys que va resultar ferit de gravetat dissabte en caure per una tartera al pic de Medecorba, a Arinsal. Està estable


RTVA - 22/08/2011

Un testimoni descarta una actuació imprudent de la nena al Tobotronc

La nena de deu anys que aquest cap de setmana va patir un accident mentre baixava pel Tobotronc continua ingressada a l`hospital de la Vall d`Hebron de Barcelona, on va ser traslladada el mateix dissabte a la nit. Un testimoni dels fets descarta una actuació imprudent per part de la nena.

http://www.rtva.ad/noticia.aspx?id=32252


Periòdic d'Andorra

.....

Una nena ferida al peu en el Tobotronc i traslladada a la Vall d'Hebron

LAIA F. MAROT LA MASSANA

........

UNA NENA ACCIDENTADA AL TOBOTRONC / El servei d'emergències va haver d'assistir ahir una nena que va resultar ferida al peu en l'atracció del Tobotronc, al parc de Naturlàndia. Es desconeixen les causes exactes i la gravetat de la ferida, però segons van informar ahir al vespre de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell tenia una ferida al peu que s'havia d'intervenir, i va ser traslladada a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. En el rescat, que es va produir ahir a la tarda, van intervenir els bombers i els serveis mèdics.

........


Premsa 23/08/2011


Diari d'Andorra

El comú ratifica que el Tobotronc és una atracció totalment segura

El conseller Oliver Alís recorda que el giny passa revisions tant del Govern com d’una empresa alemanya que segueix la normativa internacional
G. Pérez / M. Miras - Andorra la Vella - 23/08/2011

“Puc assegurar que el Tobotronc és un giny totalment segur si se’n fa un bon ús.” Amb aquesta contundència s’expressava ahir el conseller del comú de Sant Julià de Lòria Oliver Alís a l’hora de defensar la seguretat de tobogan alpí després del greu accident sofert dissabte passat per una nena catalana de deu anys.

Des de la corporació es va lamentar el sinistre i es va voler mostrar tot el suport cap a la nena i la seva família, però a la vegada es va manifestar que l’atracció ha superat importants controls per garantir que no existeix cap perill per als seus usuaris.

“Tenim revisions molt i molt estrictes que ens permeten dir que es tracta d’una atracció segura”, va refermar el conseller lauredià, que des del mateix dissabte, quan es va produir l’accident de la nena, ha seguit de prop la situació. Alís va recordar que el tobogan alpí no tan sols és inspeccionat de forma periòdica pels tècnics del departament de Seguretat Industrial del Govern, sinó que també és analitzat metòdicament per l’empresa alemanya PUV. “Es pot dir que és la ITV d’aquest aparell i ho fa seguint la normativa internacional que regula aquests ginys”, va explicar el membre de la corporació, que va reiterar que “si haguéssim tingut algun dubte no s’hagués utilitzat en cap moment”.

Alís va qualificar els fets com “un accident fortuït” i va expressar que “estem al màxim amb la família i amb la noia”. La menor va patir importants fractures al peu per culpa dels cops amb les proteccions externes de la via quan, per causes que encara es desconeixen, li va sortir de la vagoneta. El mateix dissabte va ser traslladada a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on ja va ser interviguda diumenge i on estava pendent de noves exploracions per determinar si calia sotmetre-la a alguna altra operació quirúrgica.

El conseller lauredià va apuntar que d’accidents “també hi ha constantment a les estacions d’esquí”. Alís va comentar que, malgrat això, “ningú no es planteja si és un esport segur o no per a tots els públics”.

D’altra banda, els membres de l’oposició de Segle 21 van expressar cert malestar pel fet que, 48 hores després de l’accident, encara ningú del comú no els ha informat dels fets. “Només sabem el que hem llegit a la premsa”, va denunciar el conseller Joan Vidal, que va avançar la intenció de “demanar que ens expliquin què ha passat”, tot i recodar que “a la darrera revisió que es va fer tot era correcte”.


UN TESTIMONI DIU QUE L'ACCIDENT NO VA SER FORTUÏT

 Un testimoni de l’accident al Tobotronc va assegurar ahir en declaracions a l’informatiu de Ràdio i Televisió d’Andorra que l’accident no va ser conseqüència de cap mal ús per part de les nenes que conduïen la vagoneta. “Justament veia que baixaven amb força prudència, jo penso que eren nenes a qui els feia respecte l’atracció”, va afirmar el testimoni, Quim Ramis, que viatjava dos trineus per darrere de les accidentades. Aquest va explicar que davant els crits de la nena va baixar de l’aparell i va ser ell mateix qui va portar-la fins al final del re- corregut damunt d’una de les vagonetes.

L’home, que és conegut de la família de l’accidentada, va fer una crítica a la seguretat de l’atracció de Naturlàndia, que va considerar deficient atès que “tal com és l’atracció, tu baixes sol de dalt a baix” i pel camí “no tens cap moment que hi hagi un botó de socors o d’emergència”. Precisament Ramis va destacar que “no podia recórrer a ningú” i que no se sabria el que estava passant a no ser que fes molta estona que no baixés cap trineu. “Has d’actuar molt ràpidament perquè no tens ningú que t’empari i aquesta nena estava patint molt”, va afirmar el testimoni. L’home també va criticar el fet que en arribar a baix no hi havia ningú.


18 comentaris


Divendres, 26 d'Agost de 2011 16:46 Enviat per NO POT QUEDAR TOT IGUAL.

On és el Sr. Cònsol ?. On és el Sr. Sangrà ? Què passa amb la roda de premsa que inevitablement han de donar? Un ciutadà molt respectat a Sant Julià m'ha comentat: " JO NO HE COMPRAT 10 ACCIONS PER A AIXÒ". A la roda de premsa, algun periodista demanarà al Sr. Sangrâ si es ratifica en la declaració que va fer al Diari d'Andorra el dia 3.11.2010: "El Comú Lauredià veu irrisori i residual l'índex d'accidents del Tobotronc"?. NO POT QUEDAR TOT IGUAL.


Divendres, 26 d'Agost de 2011 09:11 Enviat per Carles

No se si el Tobotronc es segur, pero es un mèdi de transport de risc, per tant un mal ús fa que i hagi accidents. jo nomès hi he pujat una vegada, en veure que els cables de tracció van per lliure i fregant troncs fins a tallar-los en punts de canvi de rasant , ja em va fer pensar en una atracció tirada de qualsevol manera al mig del bosc. aixo nomès es un detall . senyors del comú ja se que heu de vendre el producte pero per favor no jugueu amb la seguretat de la gent que paga un tiquet, ni tampoc amb els que circulen a proximitat. jo sempre he pensat que algun dia hi haurà un accident greu. llavors tot seran excuses. Govern fa algun control de seguretat com cal ?. aquests tambe en son responsables.


Dijous, 25 d'Agost de 2011 11:29 Enviat per Estimar Laurèdia ( i 2)

Perdó, m'havia descuidat una cosa: apel.lo a la generositat de la Mútua Elèctrica de Sant Julià, i molt especialment a la del seu president, per a que es faci ja una aportació magnànima a fons perdut per a la reestructuració del Tobotronc.


Dijous, 25 d'Agost de 2011 09:03 Enviat per Estimar Laurèdia.

Com a mínim, les vagonetes haurien de modificar-se i quedar semblants als anomenats "cotxes de xoc" de les atraccions de festa major; i el funcionament completament automàtic de les vagonetes, a una velocitat moderada, és de sentit comú. Sembla un delicte que el fabricant hagi pogut posar al mercat un producte com les vagonetes actuals. Espero que el Departament de Seguretat Industrial d'Andorra emeti una resolució abans que hi hagi una altra desgràcia. NO POT QUEDAR TOT IGUAL.


Dimecres, 24 d'Agost de 2011 22:02 Enviat per Manuel

El tobotronc està declarat com un mitjà de transport per cable, o sigui igual que un ascensor, també va per guies i els sistema de tracció és per cable ( de pujada, que de baixada el tobotronc va per gravetat, sense tracció). Si un ascensor hagués tingut la meitat d'incidents/accidents dels que han sofert els usuaris del tobotronc, segurament ja l'haurien precintat i n'haurien prohibit l'ús fins no es fessin les modificacions necessàries per garantir-ne la seguretat dels usuaris. Però aquí mirem si 'han fet les revisions i l'endemà ja torna a funcionar. El risc continua latent, però no es pot alarmar la clientela ni parar-lo, que la pela és la pela i el propietari no és un pobre firaire que va de festa major en festa major, que a aquest si que se li haurien tirat damunt... Nena que et curis del tot. Una abraçada.


Dimecres, 24 d'Agost de 2011 10:13 Enviat per Redissenyar i automatitzar les vagonetes.


No pretenc descobrir res. Simplement, com els promotors de Naturlàndia mai -fins la fallida, clar- renunciaran al seu projecte, cal redissenyar, cal que el govern obligui a redissenyar les vagonetes i que el seu funcionament sigui absolutament automàtic. Com es pagarà ? Bé, per mitjà d'un nou impost comunal: el PCTSN ( Per C. Tots Som Naturlàndia).


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 23:31 Enviat per Anna Terrés

Que és un giny totalment segur? Com es pot fer una afirmació com aquesta quan passen aquestes desgràcies? Recordin que no és un cas aïllat! Només cal reforçar les mesures de seguretat per evitar més mals innecessaris. Que no queda manifest amb la evidencia dels fets, que passar aquestes revisions periòdiques i complir normatives europees no és garantia suficient per evitar-ne més de desgràcies? Quan i quin nen serà el proper? Seran els vostres fills, nets, cosins... O no ho seran per que formen part de la estadística, que diu als responsables que aquest any ha baixat? I un altre cosa, que penseu que tots som ximples? No es pot comparar anar en cotxe o esquí, amb el Tobotronc, per diverses raons. Cal diferenciar els medis que tenen finalitat de transport públic o privat de les que tenen una finalitat exclusiva d'oci i turisme (es a dir, empresarial). Entre les darreres, cal diferenciar les que la seguretat recau bona part recau en nosaltres (nivell i experiència, estat dels esquis, etc.) de les que la seguretat recau bàsicament en l'administració i les empreses turístiques de les revisen... És evident que tots som responsables dels nostres actes, quan caminem, correm, esquiem o conduim, però cal lluitar per canviar les coses que fan perillar la integritat de qualsevol. I en aquest cas, no està nomès en les les nostres mans, sino el la de polítics i empresaris.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 22:29 Enviat per Anna Terrés

Que és un giny totalment segur? Com es pot fer una afirmació com aquesta quan passen aquestes desgràcies? Recordin que no és un cas aïllat! Només cal reforçar les mesures de seguretat per evitar més mals innecessaris. Que no queda manifest amb la evidencia dels fets, que passar aquestes revisions periòdiques i complir normatives europees no és garantia suficient per evitar-ne més de desgràcies? Quan i quin nen serà el proper? Seran els vostres fills, nets, cosins... O no ho seran per que formen part de la estadística, que diu als responsables que aquest any ha baixat? I un altre cosa, que penseu que tots som ximples? No es pot comparar anar en cotxe o esquí, amb el Tobotronc, per diverses raons. Cal diferenciar els medis que tenen finalitat de transport públic o privat de les que tenen una finalitat exclusiva d'oci i turisme (es a dir, empresarial). Entre les darreres, cal diferenciar les que la seguretat recau bona part recau en nosaltres (nivell i experiència, estat dels esquis, etc.) de les que la seguretat recau bàsicament en l'administració i les empreses turístiques de les revisen... És evident que tots som responsables dels nostres actes, quan caminem, correm, esquiem o conduim, però cal lluitar per canviar les coses que fan perillar la integritat de qualsevol. I en aquest cas, no està nomès en les les nostres mans, sino el la de polítics i empresaris.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 21:04 Enviat per Jaume

Que voleu que vengui el Comú de Sant Julià doncs que el giny es totalment segur! No hi ha rès en el món el 100% segur a no perdoneu el tobotronc . Cada vegada que es parla del tema les noticies no son gaire bones això promet senyors anem amb bona linia potser que mireu una mica mes el que voleu vendre perquè feu pena.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 20:28 Enviat per anònim

a cap atracció de tota europa de tobotroncs no hi ha ningú controlant a cap punt de la baixada. esta tot el recorregut vigilat per camares. si vas amb un cotxe a 30 km/h no s'et acut treure ni peus ni mans. va ser tot una negligència de la usuària. una vegada la cria va ser vista pels treballadors de naturlandia, va ser atesa amb total profesionalitat i es van avisar als serveis mèdics que casualment a l'arribada l'esperaven dos ambulàncies i un helicòpter. aquest tal quim ramis, encomptes de criticar tan, podria aprèndre a parar una hemorràgia, ja que a sobre tenia vincle amb l'accidentada, i així el peu no hagues patit tant.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 16:41 Enviat per accident

suposo que si es tractés d'una atracció insegura el Comú o el mateix Govern no haurien permès el seu funcionament, el que passa esq accidents n'hi ha a tot arreu... no és igual de perillós o més un telecadira ???? A vegades no cal buscar responsables, les coses passen perquè havien de passar. espero que es recuperi molt aviat la petita.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 15:59 Enviat per Un giny totalment segur ????

Si es mira bé la fotografia que acompanya l'article, ja veus que, d'entrada, la cosa del Tobotronc no pot ser gaire segura. El que sí és segura és la sort que s'ha tingut fins l'accident. Que la nena se'n surti bé.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 15:25 Enviat per Carlos

Només he baixat una vegada pel tobotronc, i la seva perillositat es proporcional a la racionalitat del que porta el giny. La seva seguretat seria comparable a un circuit de karting, per dir alguna cosa... el que el porta n’és el responsable... Ho podem comparar per uns moments amb un telecadira: es un giny segur, si, això sembla, però algú alguna vegada ha provat d'aixecar la barra de seguretat i saltar? No, veritat? Però a que si es pot fer? Des de ben petit he pujat tot sol als telecadires, i dic des de ben petit quan tindria uns 5 o 6 anys, a l'època no hi havia ni cascos, ni xalecos reflectants... encara recordo aquell telecadira de dues places a Arinsal... quina por (sobretot de baixada)... ningú em va ajudar a pujar-hi, ho vaig fer tot sol, aquell dia no hi havia pister/perxero i per por a aixecar els braços, vaig pujar fins dalt de tot amb la barra de seguretat pujada... si passés això avui en dia... pobre del responsable de l'estació... seria noticia. Ah, amb la barra de seguretat baixada, els peus em quedaven a dos pams dels ferros per repenjar els esquis, i la barra de seguretat de la cintura a l’alçada dels ulls... quina seguretat... De fet, als telecadires fa pocs anys que s'està instaurant els sistema d'imantació per als petits... com han canviat les coses per eludir responsabilitats... No es que estigui a favor ni en contra el Tobotronc (ni a favor ni en contra de Naturlàndia), tots sabem qui són els que diuen que el Tobotronc no es segur, però per mi el tobotronc (per ell mateix) deixarà de ser segur el dia que alguna vagoneta surti de la via, es trenqui algun cinturó de seguretat, es parteixi la via en dos... Una pregunta: com anem a treballar? en cotxe? Moto? Bus? reflexionem... ens juguem la vida cada dia, i no exagero.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 14:42 Enviat per karlitos

Demano a Déu que aquesta pobra criatura es recuperi el més breu possible i que no tingui sequela. A sort que vaig tenir és que hi ha testimonis si no el més probable és que el director del tubotronco diria que es volia suïcidar ...... per guanyar diners diuhen el que diuhen segur que es fos la seva filla no diria el mateix. Hem de tenir una mica de dignitat i respecte per la vida dels altres ...


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 10:46 Enviat per Peret

Si el Tobotronc és "totalment segur", me la tallo i em faig monja. Quina ximpleria. Aquesta andròmina hauria d'estar desmantellada fa anys o, com a mínim, que no fos possible l'accés a menors d'edat. És més perillosa que un "encierro" de Sant Fermin.


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 09:22 Enviat per Carles

Trobo molt agosarat titular una atracció de risc com a MOLT SEGURA . les proves son reals i desitjo que no siguin majors


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 09:19 Enviat per Comparem el que és comparable.

On és el Sr Cònsol? Com és que del departament de Seguretat Industrial no han emès cap comunicat ? Això de fer comparacions amb l'esquí és un fixació o una consigna? El tobotronc és un giny mecànic i l'esquiador és autònom gairebé al 100%, si ningú se li tira al damunt. El Sr. Ramis sembla una personal ponderada i sap el que va passar. A mi em mereixen molt respecte les seves paraules. Ànims per la nena i els seus pares !!. NO POT QUEDAR TOT IGUAL !!!!


Dimarts, 23 d'Agost de 2011 09:00 Enviat per karlitos

MENTIDA PODRIDA.!!!!!!!!!


[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal