Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Entrevista a Martí Boada

Imprimeix PDF

El Periòdic d'Andorra, divendres 2 de maig 2008

“El canvi climàtic no és una qüestió de fe"

Martí Boada GEÒGRAF

BABET ESPONA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

PROFESSIÓ GEÒGRAF - OCUPACIÓ PROFESSOR A LA UAB, MEMBRE DEL FÒRUM 500 DE LES NNUU

RECONEIXEMENTS: PREMI GLOBAL 500 DE LES NACIONS UNIDES

Apassionat del medi, Martí Boada ha dedicat la seva vida, acadèmica i professional, a la natura. Acaba d'arribar d'una expedició per l'Antàrtida i dimecres va visitar el el bosc de la Rabassa.

--¿Quin estat de salut té la terra?

--Hi ha una preocupació generalitzada en el col.lectiu científic, un 999 per mil del col.lectiu está d'acord en el fet que el canvi climàtic és una evidència i és d'origen humà. El problema és l'impredictibilitat, tot i que hi ha grans esforços en simular què pot passar d'aquí a 10 o 20 anys. Comunicar catastròficament o en un to apocalíptic produeix un mecanisme de defensa en el receptor del missatge; per tant, sabem que el planeta està bastant fumut, però hem d'anar amb molt de compte en com ho diem.

--¿Però realment estem davant d'un canvi climàtic? Perquè no tothom ho creu...

--¿Sap que passa? Que del canvi climàtic tothom n'opina. Entengui'm que hi ha d'haver dret d'opinió, però és un tema molt complex científicament. Imagini's que sobre malalties com ara la sida n'opinés tothom. Doncs això és una mica el que passa. És un tema de física atmosfèrica d'alta complexitat que s'acaba convertint en una opinió de sociologia de bar i això és una frivolitat tremenda perquè el canvi climàtic no és una qüestió de fe, hi ha evidències que ho demostren. No estem treballant en termes de futur, sinó que treballem amb manifestacions del present.

--¿Què en pensa d'aquells que diuen que de canvis climàtics n'hi ha hagut sempre i que l'home sempre s'hi ha adaptat?

--Aquest és el primer canvi climàtic provocat d'origen humà, no és un canvi d'evolució natural. El nostre element motriu i que ens ha fet explotar econòmicament són els hidrocarburs, captius en jaciments de períodes anteriors, i quan el vam descobrir va suposar una revolució industrial. El que passa és que l'extraiem, el refinem i el passem pels processos industrials i fem una cosa nova, que és que no el tornem a baix, sinó que el deixem a l'atmosfera i hem passat de tenir 170 unitats per metre cúbic a tenir-ne 370. Això provoca l'hivernacle a escala estratosfèrica que està produint un escalfament. Hi ha gent que diu que no ens hem d'espantar, però ens hem de preocupar i no podem tocar el violí mentre es crema el bosc.

--¿Realment hi ha una implicació per pal.liar-lo?

--És un procés molt difícil de parar perquè hi ha interessos econòmics, però es que tampoc hi ha alternatives. Però jo hi confio, no em faci dir com, però ho faig. Li diré que si continuem amb aquest ritme exponencial de demanda de petroli d'aquí a 10 o 12 anys ens quedarem a les fosques. Però jo tinc esperança en el futur perquè el coneixement científic ens donarà ales perquè s'està treballant. D'aquí a tres o quatre anys veurem grans canvis. Però voldria matisar: no és veritat que ens estem carregant la Terra; el que estem fent és alterar les condicions que fan que el planeta ens doni suport com a espècie. No hem de ser demagogs.

--¿No creu que hi ha poca responsabilitat política envers això?

--El drama dels ecosistemes és que no segueixen els ritmes electorals, no tenen cicles de quatre anys. Els polítics tenen un cicle molt curt i amb matèria ambiental les polítiques són a mig i llarg termini amb fortes inversions i amb canvis molt importants pel que fa a model de construcció. I això és solucionable amb polítiques fermes i grans inversions.

--Faci'm un retrat mediambiental d'Andorra.

--Paisatgísticament és un país de gran interès perquè és una vall que sintetitza tot el Pirineu, té paisatge alpí, siberià, mediterrani... és d'una gran qualitat i té una diversitat molt alta. Un país s'identifica per la seva biodiversitat i en aquest sentit An-

dorra té un escenari magnífic. El que passa és que el model que s'està aplicant està tocant sostre perquè és un creixement exponencial. El territori és el que és i la verticalitat de les valls és la que és, la dinàmica està molt accelerada, la meva perspectiva com a expert és que Andorra es mereix un tracte reposat i tranquil, recapitular i orientar el futur buscant sortides alternatives. A hores d'ara, Andorra té una petjada ecològica, és a dir, la quantitat de superfície per mantenir-se en una situació de demanda existencial bàsica, de 8,5 vegades el seu territori, ha multiplicat quasi per nou la seva capacitat i, per tant, el procés s'ha de calmar. Però no és un problema estrictament local; és un problema planetari on les solucions passen per la política local.

--¿Com veu el projecte de Naturlàndia i com afectarà al medi?

--Jo crec que el bosc de la Rabassa té rang per convertir-se en parc natural i la fauna que l'habita és enormement sensible. L'impacte en la fauna és enormement sensible i ens interessa en tant que ens indica la qualitat i la salut de la zona. La presència o l'absència d'aquest animals ens marquen l'estat de salut del territori.

--¿Creu que els joves estan prou conscienciats?

--Els joves estan molt enfadats amb la societat adulta perquè l'herència que els deixem no és agradable i aquesta angoixa no té precedents. Hi ha molta gent jove implicada i són la nostra esperança, hi ha milers de nois i noies treballant i capacitats per reaccionar i intervenir en aquests temes.

 

 [ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal