Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

El plom del camp de tir

Imprimeix PDF

Diari Bon Dia

Andorra

Una empresa francesa assessora el Govern sobre el plom de la Rabassa

By Marià Miño. Andorra la Vella.

May 19, 2008, 01:52

El ministeri d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient contractarà els serveis d’una empresa semipública francesa perquè assessori el Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria sobre la problemàtica de l’acumulació de plom al camp de tir de la Rabassa. L’empresa, anomenada BRGM, estudiarà les mesures pràctiques que s’han de dur a terme per retirar el plom i per evitar que s’hi acumuli durant les futures pràctiques de tir.


Amb la vista als països veïns

El titular de Medi Ambient, Xavier Jordana, va exposar ahir: "Per fer això, haurem de comparar-nos amb altres països, perquè de camps de tir n’hi ha a tot arreu del món i avui dia es té molta cura del medi ambient, així que haurem d’adoptar algun sistema per evitar que les pràctiques de tir que es facin suposin una extensió del plom." El ministre va argumentar que "el camp de tir és legítim que hi sigui, però l’activitat que es faci no ha de comportar que els balins quedin estesos pel bosc, perquè això és perjudicial per al medi ambient, per a l’aigua, per als vegetals, per a les plantes i per a tot".

Antecedents

La mesura arriba gairebé deu mesos després que l’entitat ecologista Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) denunciés públicament que l’acumulació de plom als voltants del camp de tir de la Rabassa podia comportar problemes per a la salut i en demanés la retirada. Tot i que en aquell moment les institucions es van comprometre a solucionar el problema i es va parlar de possibles solucions, com ara la col·locació d’un talús que evités que el plom arribés al bosc, la situació s’ha mantingut fins ara.

Recentment, l’associació ecologista ha tornat a denunciar que encara no s’ha retirat el plom i ha alertat de nou sobre les conseqüències que això suposa. De moment, la problemàtica es posarà en mans d’aquesta empresa semipública francesa, i aquesta vegada, el titular d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient assegura que "el ministeri actuarà".[ TORNA ]

 

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal