Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Camprabassa SA i el dèficit comunal 2007

Imprimeix PDF
Diari d’Andorra 22 de maig 2008

SANT JULIÀ DE LÒRIA

El dèficit de la corporació i les societats situa el deute comunal en 15,73 milions

La majoria liberal avalarà una liquidació comptable que fixa en 11,2 milions la despesa de funcionament el 2007

El deute global del comú de Sant Julià de Lòria a 31 de desembre de l’any passat era de 15.735.753 euros. Així ho estableix la liquidació pressupostària que, com a mínim, rebrà el suport de la majoria liberal durant una sessió de consell comunal que està previst que tingui lloc demà a primera hora del matí. L’endeutament un any abans era de 10,2 milions. Aquí cal sumar-hi 1,2 milions de dèficit en l’exercici pressupostari passat estrictament generat per la corporació i els gairebé 4 milions de deute que sumen les societats participades pel comú.

Toni Solanelles
Andorra la Vella

• Seguint la tendència experimentada per tots els comuns durant el darrer exercici tancat, també la corporació laurediana va haver d’afrontar una reducció dels ingressos previstos, segons han explicat fonts properes a la corporació, que han tingut un accés parcial a les dades que han de rebre l’aval polític demà. Les entrades finalment registrades van ser de 15.499.536 euros. La previsió aprovada a principi de l’any passat era de 16.403.086, que incloïen un passiu financer de 463.000 euros, en xifres rodones. Les despeses s’haurien incrementat, segons les dades a les quals ha tingut accés el Diari, en poc més de 300.000 euros. I haurien quedat establertes, aproximadament, en 16.731.000 euros.
La resta entre ingressos i despeses donen un resultat pressupostari per al 2007 d’1.231.807 euros. Si a aquesta xifra s’hi suma l’endeutament global que suporten les societats participades pel comú (i principalment CampRabassa, l’entitat que gestiona el projecte de Naturlàndia, però també Sasectur i l’empresa comunal que administra l’escola bressol), que puja a 3.951.618 euros, i el deute que ja arrossegava el comú dels exercicis precedents, el que deu la corporació laurediana, o millor encara, el que devia el darrer dia de l’any passat, eren els esmentats 15,73 milions d’euros.
Una de les partides que ha augmentat respecte del pressupost inicialment previst és la que fa referència a les despeses de funcionament. L’increment global percentual en aquest capítol seria del 7%, segons càlculs propis a partir de les dades facilitades per les fonts consultades. Així, aquest capítol, on s’inclouen 4.725.719 euros de despesa en personal, arriba als 11,2 milions, quan la previsió pressupostària l’establia en 10,46 milions. Pel que fa a les inversions, les reals pujarien a 4,5 milions. En el capítol global s’hi hauria d’afegir, també, segons les fonts consultades, el milió d’euros que des del comú es destinaria a qüestions financeres relacionades amb el projecte de Naturlàndia. Sense cap mena de dubte, el Tobotronc, encara que a través de la societat participada, seria l’estrella inversora de l’exercici. De fet, CampRabassa és la paracomunal que té el nivell d’endeutament més elevat, segons van explicar les fonts.
Nou interventor
La liquidació pressupostària aprovada demà serà la darrera que haurà de defensar, tècnicament, el fins ara interventor comunal Lluís Caramés. La majoria liberal ja havia explicat a principi d’any que el responsable tècnic de les finances seria rellevat en el transcurs de l’any per motius personals. De fet, Caramés ja hauria reduït la seva dedicació a uns quants dies a la setmana. Segons van confirmar ahir fonts comunals, la corporació ja tindria tancat el relleu. Si no hi ha canvis de darrera hora, de la intervenció laurediana se’n responsabilitzarà Josep Maria Altimir, que en l’actualitat ocupa el càrrec d’interventor general del Govern. Aquesta àrea de l’executiu haurà de viure una profunda remodelació, ja que una altra de les seves peces, Joan Blasi, és des de principi de mandat l’interventor d’Andorra la Vella.

 

[ TORNA ]
Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal