Desolació


Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l'hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma soca mig-partí.


Brots de migrades fulles coronen el bocí
obert i sens entranyes que de la soca resta;
cremar he vist ma llenya; com fumerol de fesa,
al cel he vist anar-se'n la millor part de mi.


I l'amargor de viure xucla ma rel esclava,
i sent brostar les fulles i sent pujar la saba,
i m'aida a esperar l'hora de caure un sol de conhort.


Cada ferida mostra la pèrdua d'una branca:
sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;
jo visc sols per plànyer lo que de mi s'és mort.


Joan Alcover

 

Invertir a Naturlàndia

Imprimeix PDF

Premsa 16/12/2008


Bon Dia

Opinió

 

 

Invertir a Naturlàndia

Miquel Calsina Gordi


Gairebé 10 milions d’euros és el que demana el Comú de Sant Julià de Lòria als inversors privats per tirar endavant el controvertit projecte de Naturlàndia.


De moment, sense giny mecànic (telefèric o telecabina). Per demanar que no quedi, que això és gratuït.


Si analitzem una mica la situació i fem un estudi de qui pot invertir en aquests moments, trobem:


Primer de tot, que la gran majoria de persones no estan en condicions d’invertir absolutament en res.


En principi, no podem parlar en aquest cas d’inversors estrangers. El paquet amb el 49 per cent d’accions s’hauria de repartir entre les empreses i els veïns de la parròquia. El volum de possibles inversors ja queda molt reduït, però encara en podem imaginar uns quants.


De tots aquests restants, hauríem de descartar tots els que estan en contra del projecte. Almenys així ho hem d’entendre.


Encara ens quedarien segurament uns quants possibles inversors.


Aquests que queden, que sí que poden invertir, en principi hem de creure que no ho faran de qualsevol manera. Estudiaran degudament la seva inversió. Almenys això és el que faria la gent coherent, analitzant la rendibilitat de la inversió. I aquesta anàlisi, ara mateix tan sols es pot fer sobre unes previsions o sobre unes projeccions.


Segons les previsions del Comú lauredià, seria a partir del cinquè any que es podrien començar a repartir dividends.


Aquestes previsions són, però, al meu entendre, massa optimistes.


A grans trets, es preveuen uns ingressos el primer any de 3,7 milions, de 6,9 milions el cinquè (un 86% de més) i uns ingressos de 9,5 milions el desè (un 155% de més).


En canvi, en l’apartat de despeses la previsió és de 4,1 milions el primer any, 5 milions el cinquè (un 22% de més) i 6,3 milions el desè (un 54% de més).


¿Algú es pot creure realment aquest diferencial de percentatge entre ingressos i despeses?


¿Algú es pot creure un negoci que passarà en deu anys d’un marge comercial del -9,6% al +34 %?


JO NO.


Com a comparativa, valgui l’exemple de Port Aventura: En un dels seus millors anys, el 2007, amb 4 milions de visitants, en què va ingressar uns 200 milions d’euros i el seu benefici va ser de 14,8 milions, un 7,5 % de marge. Molt lluny del 34% previst a Naturlàndia.


Passem ara a la segona part de la situació:


En total, el Comú espera aconseguir 10 milions d’euros del sector privat per fer créixer com ha estudiat i ha anunciat el bosc lauredià. “Si no, no hi haurà parc d’animals. Naturlàndia es quedarà com està”, avisa el conseller d’Urbanisme de la parròquia. És a dir, amb el Tobotronc i prou.


Carai..., sona fins i tot a amenaça...


Cal recordar que tant el cònsol major com el cònsol menor varen explicar exactament el mateix. El que no sé és si està per escrit i signat en algun lloc. Encara que un d’aquests va anar més enllà en les seves declaracions: “Un banc vendrà les accions, i si no es venen hi ha el compromís que se les quedaran ells.”


Que bons que són en estratègia al Comú, o que dolent que és en previsió algun banc... ¿De quin banc es tracta? Doncs a mi m’interessaria muntar una societat amb els seus diners.


Si els inversors són, doncs, prou intel·ligents, i jo penso que és així, no ens cal patir, el projecte de Naturlàndia ja està mort, igual que ha mort el projecte del parc temàtic a Escaldes i a Encamp.


I si gosen des del nostre Comú continuar amb el projecte tan sols amb capital procedent de les arques públiques, aleshores penso que els Amics de la Rabassa tindrien més arguments per anar directament a fer una visita a la Batllia.


Si finalment, tot i aquest modest estudi de viabilitat, resulta que sí que troben inversors, aleshores poden estar segurs que al darrere del projecte hi ha quelcom de més que un parc d’animals o un centre esportiu d’altura.


Ara que... en un hotel de luxe jo tampoc invertiria ni un cèntim... ¿Què més hi ha ?

 

[ TORNA ]

Espai web patrocinat per                ADN               Avís legal